Denna krönika publicerades i Gratistidningen i Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå 2018-04-04.
Jag hoppas att Ni har haft en bra påsk med friluftsaktiviteter, god mat och dryck.
Jag har skrivit det tidigare och berör det igen, det är inte enkelt att vara konsument. Idealvärlden vore ju att alltid handla lokala produkter och tillaga sin mat från säsongens råvaror som är inköpta på den lokala marknaden odlade av lokala bönder, men det fungerar inte i verkligheten med de krav vi numera har.
Om vi önskar vissa råvaror så måste vi importera eller ta dem från andra delar av vårt avlånga land, annars skulle jag inte kunna dela med mig av veckans recept som är en Ceviche. Däremot kanske vi kan avstå jordgubbar i mars och april, ja till och med att bryta traditionen vid midsommar. Jag hade ”vin- och smakutbildning” i helgen och hade med spanska jordgubbar som pedagogiskt exempel, övergödda och rätt smaklösa. Sak samma med jordgubbarna som anländer lagom till midsommar från södra Sverige, vattniga och tråkiga till överpriser. Att jämföra dem med den fantastiska norrbottniska solmogna jordgubben blir ju lite som att välja mellan ösregn och solsken på semestern. Vad väljer du? Själv väljer jag solsken och norrbottniska jordgubbar.
Vill du lära dig mer om hållbarhet, så har vi en vinprovning med Munskänkarna i Piteå nu på fredag på temat ” Vinrevolutionen med fokus på hållbarhet- världens bästa ekologiska, biodynamiska och naturviner”. För mer information eller anmälan skicka ett mejl till: erik@chocodeli.se
Ceviche med räkor
Vi hade Ceviche som förrätt på en vinprovning med tema Chile för några veckor sedan och insåg att jag ville dela med mig av denna lättlagade maträtt som ursprungligen kommer från Peru och vanligtvis är det vit fisk som marineras i lime- eller citronsaft. Många är skeptiska till rå vit fisk, så jag väljer räkor.
Det här behövs för 4 personer (förrätt)
1 mango
1 avokado
100 gram ananas (färsk)
1 finhackad röd chili (den kan du odla själv)
1 vitlöksklyfta
200 gram skalade räkor (ca 500 gram med skal)
Saften och skalet från 1 lime
1 msk finhackad koriander
Flingsalt och nymald svartpeppar
Koriander att garnera med
Gör så här:
- Ta bort skalet på mango, avokado och ananas. Skär i mindre tärningar. Finhacka chili, vitlök och koriander. Skala räkorna. Riv skalet och pressa ut saften från limen.
- Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar, garnera med koriander.
- Servera
Dryckestips
Det naturliga valet hade kanske varit ett vin från Peru eller Chile, men jag har två hållbara tips att dela med mig av.
Domaine de Brescou Chardonnay 2016 (varunr 71421, pris 99,-) från Languedoc-Roussillon, som är den franska region som har kommit längst vad det gäller hållbarhet inom jordbruket. Det här vinet har hållbarhetsmärkningen Terra Vitis (läs mer om det på www.grodahl.se). Det innehåller mindre än 70 ppm svavel per liter att jämföra med gränsen för vita viner inom EU som är 150 ppm för ekologiska viner och 200 ppm för konventionella viner. Det här är ett friskt och komplext vin, som i mina ögon är ett superfynd.
Våren är på intåg och så fort den första solstrålen visar sig exploderar försäljningen av rosé. Vill prova en sådan istället gå på kvalitet och välj det ekologiska Les Lauzeraies 2016 (varunr 2724, pris 119,-). Det utsåg till bästa rosé i Sverige av vinjournalisterna i Sverige 2016. Finns på hyllan i Piteå, Luleå och Boden, bor du i Älvsbyn får du beställa.
Alkoholfritt
En ny favorit i det alkoholfria sortimentet är Most de Flor Raim Xarello 2017 (varunr 11964, pris 69,-). Det är en druvmust på druvan Xarello som är känd för sin höga halt av antioxidanten reservatol. Trots relativt hög sockerhalt, så passar den utmärkt till Cevichen.
Smaklig måltid!