Chili con Quinoa

Denna krönika var införd i Gratistidningen den 5/2.

Snön vräker ner utanför fönstret när jag skriver veckans krönika och det känns härligt, nu kan jag börja åka längdåkning på lunchen.
Jag har precis summerat januari och ett av de mål jag satte på nyårsdagen var att vinna SM i blindprovning för lag på Vinets dag den 22/1, något mina lagkamrater och jag lyckades med. Jag gillar verkligen att vara målfokuserad, det driver mig framåt. Att äta mer vegetariskt/vegan har varit ett mål i många år och där känner jag mig nöjd. Förbättringspotentialen är att äta mer klimatsmart, att ersätta råvaror som reser långt för att hamna på tallriken. I veckans recept Chili con Quinoa har jag inte lyckats till 100 %, men jag jobbar på det. Vi är inne i Skreisäsongen som om två veckor blir Skreitorsk huvudråvaran.

Chili Con Quinoa

Det här behövs för 4 personer
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
1 grön och en röd paprika skuren i mindre bitar
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver (vanligt går bra)
1 tsk dillfrön (korianderfrön går också bra)
2 tsk srirachasås eller liknande alternativt chilipulver
3 msk koncentrerad tomatpuré (Mutti)
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 tsk råsocker
3-4 dl grönsaksfond
4 dl kokt Quinoa
300-400 gram röda kidneybönor
Olja att steka i
Salt och peppar

Skivad grön chili
Smetana eller Oatly Ifraiche
Fint skivad Avokado
Koriander
Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i olja 3-4 minuter, tillsätt sedan paprika och röd chili och fräs ytterligare 3-4 minuter. Rör ner alla kryddor, srirachasås och tomatpuré och fräs 5 minuter.
  2. Tillsätt krossade tomater, grönsaksfond och råsocker, koka upp, sänk temperaturen och låt puttra en timme. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera toppat med Smetana/Oatly Ifraiche, skivad grön chili, avokado och koriander.

Dryckestips: Denna vecka blir det lokalt tillverkat/framställt öl. Personligen gillar jag inte order lokalproducerat, det låter som massproduktion. Saison de Piteå (varunr 33011, pris 38,-) är som namnet lyder en Saison eller belgisk bondgårdsöl. Ölstilen har sitt ursprung på den vallonska landsbygden, inte långt från Frankrike. Saison översatt från franska betyder säsong och det var tänkt som en uppfriskande dryck för de säsongsarbetare som jobbade med skörden. Saison har fått ett stort uppsving hos mikrobryggerier. I doften finns ofta lite stalliga toner tillsammans med tropisk frukt, färska stenfrukter och citrus.
Saison de Piteå är inget undantag och tillsammans med den friska smaken är det här en perfekt följeslagare till Chili de Quinoa, serveringstemperatur 10-12 grader i en stor kupa.
Den här ölen fungerar utmärkt till rätter med kryddheta, en personlig favorit är att avnjuta den med färskostfyllda paprikor eller pepparfrukter.
Alkoholfritt: Mikkeller Drink’in The Sun (varunr 11994, pris 19,90). Mikkeller är alltid högklassiga, denna törstsläckare bryggd på bl.a. vetemalt, humlesorterna amarillo och tettnanger har en fruktig doft med toner av färska stenfrukter och citrus, frisk smak med integrerad beska. Servera 10-12 grader.

Fyndtipset: Innan jul rekommenderade jag Perez Cruz Cabernet Franc. Det finns ytterligare ett fyndvin från samma producent Perez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon 2016 (varunr 6000, pris 99,-). Vinet hyllas regelbundet i den brittiska tidskriften Decanter, men hos svenska vinjournalister verkar den bortglömd. Här får du ett högklassigt vin för under hundringen, som jämförelse kan jag nämna att det kostar mellan 14 och 18 brittiska pund i England. Det går utmärkt att dricka redan i dag, men kan med fördel lagras ytterligare 5-8 år, stark köprekommendation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *