Vid det tillfälle som jag skriver denna krönika (11/3) är jag mitt inne i förberedelserna för Munskänkarnas vintävling på regionnivå den 14/3. Jag tävlar i lag med min fru och målet är att vara bland de fem bästa lagen i Sverige så vi kvalificerar oss för Sverigefinalen sista helgen i april. I potten där ligger en VM-plats i oktober. Just det här sättet att prova vin där vi skall identifiera druva, land och region är ju mer på den nördiga nivån. Det viktigaste i slutändan är att kombinera mat och dryck. Jag har fått mina kunskaper genom föreningen Munskänkarna, världens största ideella vinprovningsförening. Vill du lära dig mer om vin och smak, rekommenderar jag att bli medlem i Munskänkarna. Många har den felaktiga uppfattningen om att du behöver kunna mycket för att vara medlem, men det är raka motsatsen, du blir medlem för att lära dig något. Det är ju en utbildningsförening. I Piteå jobbar vi utifrån ”Ju mindre du kan desto bättre, då har du mer att lära dig”.
I Norrbotten har Munskänkarna 12 sektioner och finns i alla kommuner där denna tidning landar i brevlådan.
Denna veckas recept är en Crème Brûlée på karamelliserad kondenserad mjölk(dulce de leche).
Det här behövs för 4 personer:
3 dl grädde
2 dl karamelliserad kondenserad mjölk
4 äggulor (av äggvitorna gör du maränger till Pavlova)
Råsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka upp grädde och kondenserad mjölk, rör under tiden så att det blir en slät röra, Låt den sedan svalna 10 minuter.
- Vispa äggulorna och rör sedan ner gräddblandningen. Häll upp i portionsformar.
- Koka upp vatten och häll i en ugnsfast form, ställ i formarna, vattnet skall täcka formarna till hälften. Grädda i ugnen 35-50 minuter tills smeten är fast. Låt svalna och låt dem stå i kylen fram till servering.
- Servering: Strö ett lager råsocker över bruléerna. Bränn med en brännare eller ställ in i ugnen på 250 grader (det tar bara några minuter, så håll koll, så den inte bränns för mycket. Om du vill kan du toppa med exempelvis hallon, jag väljer att servera den naturell för då matchar den bäst med vinet.
Dryckestips: Ni kanske kommer ihåg att jag rekommenderade Mullineux Straw Wine (varunr 73421, pris 299,-) till Pavlovan för åtta veckor sedan, finns det kvar i flaskan, ta den sista skvätten nu, alternativet är att beställa en ny flaska eller plocka en flaska Nederburg Noble Late Harvest 2018 (varunr 2741, pris 109,-) från hyllan. Både dessa viner passar utmärkt till denna utsökt goda dessert. Servera 10-12 grader.
Alkoholfritt: Dessert de Luxe (varunr 1955, pris 59,-) – denna söta äppelmust smakar lika gott till Crème Brûlée som den gjorde till Pavlovan
Fyndtipset: Vi stannar kvar i Sydafrika hos Mullineux, som har utsetts till landets bästa producent tre av de fem senaste åren. Deras Kloof Street Chenin Blanc 2019 (varunr 73702, pris 139,-) har hyllats av internationella vinjournalister, men i Sverige lever vinet ett relativt anonymt liv i beställningssortimentet. Tråkigt tycker jag, det här vinet är värt uppmärksamhet. Här finns en stor doft av färska stenfrukter såsom persikor och aprikoser tillsammans med honung och citrus. Vinet har en frisk syra, men upplevs ändå mjukt i munnen. Perfekt att servera till exempelvis lime- och chilimarinerade räkor. Den höga syran gör att vinet har bra lagringspotential, så en god idé är att köpa sex flaskor och följa vinets utveckling. Servera 12-14 grader.
Mullineux Straw Wine har artikeln. 73241
Hej o tack för ”söta tips” (från Terrific Wines- förstås!) till Creme brulée. Varunumret Du angav är dock 73241 – inte 73421. Kan / bör uppdateras.
Ha de,
Kjell
Till creme bruleen och dess äggulor.
Vispar du dom hårt eller lätt med en handväska?
Till creme bruleen och dess äggulor.
Vispar du dom hårt eller lätt med en handvisp?