Detta är ett inlägg som publicerades i Gratistidningen i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn idag.
Tanken var att veckans krönika skulle handla om hållbarhet och vegetariskt, men ett besök på en frisörsalong i Manchester den 3/3 fick mig på andra tankar. Det var dagen då jag fyllde 50, en högtidsdag som jag avslutade på bästa sätt med högklassig fotboll på Anfield i Liverpool, men tio timmar tidigare satt jag och bläddrade i en tidning i väntan på att bli klippt i rivalstaden Manchester. Det var där jag såg receptet på ”Drunken Pale Ale Bratwursts” och det vattnades i munnen på mig. Om jag någon gång skall äta korv blir det oftast Bratwurst med högt köttinnehåll tillsammans med surkål(bra för tarmfloran), det är väl den enda gång jag äter något som liknar halvfabrikat. Personligen tror jag att om vi mer eller mindre sluta att äta hel och halvfabrikat så skulle många av de välfärdssjukdomar som finns försvinna.
Korv finns ju idag på hela skalan från det som är näst intill oätbart till korvar framställda på högklassiga råvaror. Tyvärr är verkligheten så att merparten finns på den lägre skalan där innehållet av mjölprodukter oftast överstiger kötthalten och i många länder skulle det klassas som bageriprodukter, typ piroger. En ”köttprodukt” som en glutenallergiker inte kan äta.
Har du tid och tålamod gör din egen surkål (recept finns på bloggen) och korv (gå en korvkurs hos Stefan på Ångbryggeriet) annars får du göra ett besök på Willys och Ica Kvantum.
”Drunken Pite Pale Ale Bratwursts”
Det här behövs för 2-3 personer
1 flaska Pite Pale Ale (satsa på kvalitet)
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd lök
2 stjälkar selleri i skivor
1 morot skivad i mindre bitar
4 lagerblad
Olja att steka i
Ca 400 gram surkål (Kühne, som finns på Ica Kvantum innehåller bara kål och salt)
400-500 gram Bratwurst (Garant på Willys är riktigt bra)
Starksenap
- Sätt ugnen på 175 o Under tiden fräser du grönsaker och lagerblad på medelvärme i 10-15 minuter.
- Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och blanda med surkål, toppa med korvarna och häll över ölen. Stek i mitten av ugnen 15-20 minuter.
- Servera med en klick starksenap.
Dryckestips: För mig är en Pale Ale det bästa sättet att bedöma ett bryggeris potential. Alla kan göra en drickbar IPA, det mindre bra hantverket kan döljas genom att tillsätta lite extra humle. Det är lite som dåligt kött på en förortskrog, dränk den i sås och det känns helt ok.
Pale Ale däremot är som en köttbit utan sås, du är blottad och måste hålla hög kvalitet. Det är här Pite Bryggeri visar sin potential, deras Pite Pale Ale (varunr 31135, pris 37,50) är ett mästerverk, visst den kostar, men det är ett hantverk. Det är alltid bättre att dricka dubbelt så dyrt men hälften så mycket. Så med en flaska i maten och en i glaset har du en härlig måltid framför dig.
Det alkoholfria är också en Pale Ale, Innis & None (varunr 1997, pris 13,90).
Smaklig måltid!