Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål

Det gäller att hitta ljuspunkterna i tillvaron under denna pandemi och en av dessa är att vi är inne skreisäsongen. En ny favorit det här året är att grava skreien för att sedan halstra den. Jag fick inspiration av Fredrik Eriksson på nyhetsmorgon i TV4 och har nu gjort en egen variant som blev riktigt god. Jag köper min skrei från Frisk Fisk och jag tror de levererar till hela Gratistidningens upptagningsområde.
Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål
Det är behövs för två personer
300 gram skreifilé
2 msk salt
½ msk krossad rosépeppar
2 msk socker
6 msk finhackad dill
Smör att steka i
Tångrom och fänkålsvippor att toppa med

Räkröra
En ny favorit för mig är Västerviks Senap, det ger en härlig touch, det här kan också serveras på nybakt bröd till frukost.
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk dill
1 msk Västerviks Senap
3 msk röd tångrom
200 gram skalade räkor
2 mosade kokta ägg
Salt

Picklad fänkål
1 tunt skivad fänkål
½ dl socker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten
Gör så här:

 1. Blanda salt, rosépeppar, socker och dill. Dela fisken i 2 bitar och vänd bitarna i blandningen. Låt dem ligga i rumstemperatur ca 1/2 – 1 timme.
 2. Picklad fänkål: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner fänkål och låt svalna.
 3. Räkröra: Blanda ingredienserna till räkröran och smaka av med salt.
 4. Borsta bort ”salt-och sockerblandningen” från skreien. Stek några minuter på varje sida.
 5. Toppa skreien med fänkålsvippor och tångrom och servera räkröra och pickad fänkål.
  Vintips: Här vill jag ha en medelfyllig Chardonnay, för dig som följde mitt fyndtips för två veckor sedan och beställde Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2019, kan servera det vinet. Ni andra plockar Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2019 (varunr 5798, pris 159,-) från hyllan. Det har en fruktig doft med toner av skirat smör, rostade nötter, citrus och gula frukter. Smaken är frisk och medelfyllig. Serveringstemperatur 12 grader.
  Alkoholfritt: Jag fortsätter på den inslagna vägen med producenten Le Petit Béret och väljer deras Chardonnay (varunr 1910, pris 89,-). Serveringstemperatur 12 grader.
  Fyndtipset: Mas Comtal 2016 (varunr 77386, pris 169,-) är en favorit från Katalonien. Det är framställt av 85 % av den lokala druvsorten Xarel-lo och 15 % Chardonnay. Bubblorna är mjuka och krämiga och vinet passar perfekt till rumstempererad långlagrad hårdost, lufttorkad skinka, oliver m.m. Serveringstemperatur 10-12 grader. Producenten har valt att valt att inte kalla vinet en Cava utan en Classic Penedès. Med det vill de markera att vinet har gjorts av druvor endast från DO Penedès

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *