I dag landar vi hos Domaine de Brescou, väster om Montpellier i södra Frankrike. Området heter Côtes de Thongue. När ägaren Arne Wennberg som köpte vingården runt år 2000 inledde samarbete Lars Torstensson 2006 påbörjades resan mot viner med hög kvalitet till en moderat peng.
En av mina favoriter ur portföljen är Domaine de Brescou Chardonnay 2018 (varunr 71421, pris 109,-). Doften är fruktig med toner av tropiska frukter, citrus, nötter och smör. Smaken är torr och frisk med väl integrerade fattoner och lång eftersmak. Servera 10-12 grader till ugnsbakad torsk med sprött täcke. Recept på nedanstående länk: https://grodahl.se/ugnsbakad-torsk-med-sprott-tacke-smashad-parmesanpotatis-remouladsas-och-kapris-och-citronsmor/
Domaine de Brescou är certifierat enligt Terra Vitis och jag har varit lite lat och kört en copy paste från engelska:
The best definition of the “TERRA VITIS” process is the following:
“It is the intention to produce high quality grapes which express the terroir and the know-how of wine growers in ecologically healthier ways with a view to preserving the environment and human health (from the producer through to final consumer)”.
In concrete terms, this means following a strict set of conditions covering specific practices in planting, vine protection, waste management, choice of products, method of treatment, hygiene and protection of the workforce, training etc… One of the objectives is to limit phytosanitary products as much as possible by only undertaking really necessary applications. This principle depends on the perfect knowledge of the vineyards and its continuous observation.