Julkalender by Erik Grödahl – lucka 16

När jag fick mitt första Munskänksstipendium till Österrike 2002 var jag helt inställd på att fördjupa mig i vita och söta viner, röda viner fanns inte på min vinkarta i Österrike den gången. Resan skulle avslutas med tre dagar på mässan Vievinum i Wien och jag hade i förväg prickat för i katalogen vilka producenter jag skulle träffa. Efter ett första besök i regionen Burgenland där fokus låg på röda viner var mina planer upp- och nervända och mässbesöket i Wien hade växlat fokus från vitt/sött till röda viner från Burgenland. En ny kärlek hade uppstått som är lika stark idag som förr 16 år sedan. 2002 experimenterades det visserligen en hel del med oortosoxa druvblandningar och en del viner hade lite för mycket fatkaraktär. När jag var tillbaka sommaren 2009 fokuserades det mer på de inhemska druvsorterna St. Laurent, Zweigelt och den germanska druvsorten Blaufränkisch och vinerna hade mycket mer ursprungskaraktär än 2002 och den utvecklingen har fortsatt.

En av många producenter som jag har fastnat för är Pittnauer som jobbar enligt biodynamiska principer. Ett av deras mest prisvärda viner är Pitti 2016 (varunr 73173, pris 149,-). Om jag inte minns fel gick det här vinet under benämningen Red Pitt tidigare, men det var ett namn som inte passaade ihop med svensk alkohollagstiftning. Pitti är en cuvée på 50 % Zweigelt, 40 % Blaufränkisch och 10 % Merlot, som har jäst och mognat på ståltank och i använda barrique, vilket främjar druv- och ursprungskaraktären.

Doften är elegant med toner av lakrits, choklad, rosor och viol. Smaken är fruktig med relativt hög strävhet och balanseras upp av en frisk syra. Eftersmaken är lång med toner av viol och mörk choklad. Jag tänker spontant, ugsstekt ankbröst med risotto och hallonsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *