Kalkon med plommon- och portvinssås, gräddkokt grönkål och smashad Västerbottenspotatis

God fortsättning. Jag hoppas att Ni alla hade ett härligt slut på 2019 och minst en lika härlig start på 2020. Jag har haft en fantastisk ledighet, där vi har varit i Estland och hälsat på min frus familj. Vi har ätit och druckit gott (det blir mycket fokus på öl eftersom Estland är världsbäst i klassen Imperial Porter/Stout), det har blivit ett träningspass varje dag, ett antal lästa böcker med inriktning på hälsa och några timmar framför TV:n där fokus har varit Liverpool och Tour de Ski.
När dessa rader skrivs på decenniets andra dag är vi på väg till Riga på en familjeutflykt. Jag skall titta på hockey medan frun och dottern skall ha lite tjejmys innan vi återförenas. Vi brukar göra så ibland, sära på oss och göra det vi själva brinner för, varför skall jag tvinga min fru och dotter att titta på Dinamo Riga – Barys Nur-Sultan eller varför skall de…?
Men nu flyttar vi fokus till mat och dryck, veckans recept är:
Kalkon med plommon- och portvinssås, gräddkokt grönkål och smashad Västerbottenspotatis
Jag har tidigare serverat denna rätt med stekta potatisflisor, men blev så förtjust i den smashade Parmesanpotatisen som jag hade till torsken vecka 50, så det blir en favorit i repris fast med Västerbottensost. Det här går ganska snabbt att tillaga med lite planering. Börja med att koka potatisen, förbered potatisen och gör såsen medan kalkonen är i ugnen och tillaga grönkålen när potatisen är i ugnen,

Det här behövs till 4 personer
600 gram kalkonfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader, bryn kalkonfilén i smör och krydda med salt och svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen i en ugnssäker form cirka 20 minuter, innertemperatur 68 grader. Ta ut och låt den vila innan du skär den i skivor. Den kan sedan värmas 2-3 minuter i ugnen med potatisen innan servering.
Sås
2 finhackade schalottenlökar eller en liten gul lök
½ dl torkade plommon skurna i små bitar
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl rött portvin eller rött vin av portvinstyp
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk vit balsamvinäger (ta det du har hemma, går lika bra med röd- eller vitvinsvinäger)
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Fräs lök och plommon 3-5 minuter i en kastrull, häll i vatten, portvin, kycklingfond och vinäger. Koka utan lock 10 minuter, mixa den slät med stavmixer, smaka av med salt och peppar.
Gräddkokt grönkål
200 gram grönkål, repad och riven i små bitar
1 ¼ dl grädde
1 dl riven Västerbottensost
Salt och svartpeppar
Koka grönkålen i lättsaltat vatten 2 minuter, häll av kokvattnet och skölj i kallvatten. Lägg tillbaka och koka upp med grädden under omrörning. Rör ner ost, smaka av med salt och svartpeppar.
Smashad Västerbottenspotatis
1 kilo delikatesspotatis
4 msk olivolja
3 krossade vitlöksklyftor
50 gram riven Västerbottensost
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 250 grader, koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten och låt svalna. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och tryck det platta med en stekspade. Lägg vitlöksklyftorna runt om, ringla över olja, strö över Västerbottensosten, krydda med flingsalt och svartpeppar. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills potatisen fått färg.

Dryckestips: En fruktig Zinfandel är den perfekta följeslagaren, bäst är Girard Old Vine Zinfandel 2016 (varunr 22337, pris 215,-). Om den inte finns på din närmaste butik, tar det 3-4 dagar att få hem den.
Alkoholfritt: Cognato Red (varunr 19006, pris 79,-).

Fyndtipset: När drack du ett vin från Mexico senast? De flesta har nog aldrig provat, men beställ hem några flaskor av L.A. Cetto Petite Sirah 2012 (varunr 5397, pris 109,-), du kommer att bli glatt överraskad. Ett fruktigt och smakrikt vin med silkeslena tanniner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *