Om vi bortser från råbiffen på Ångbryggeriet, så försöker jag alltid äta något nytt när jag går på restaurang. För min del handlar det om att hitta inspiration till nya rätter att tillaga hemma, men också göra min egen tolkning av dessa och kunna dela av mig med till Er läsare av Gratistidningen. En av sommarens största överraskningar vad gäller mat var en rätt som jag avnjöt på en restaurang som heter GMP Pühajärve Restaurant som ligger några kilometer utanför den estniska vintersportsmetropolen Otepää (väl värt ett besök på sommaren också). På estniska heter rätten karsotto, vilket översatt till svenska blir ”havreotto”, alltså en risotto gjort på havreris. Det serverades med grön pesto och getost, jag har gjort en egen variant med röd pesto och mozzarella. Havrerisotto låter inte bra, så jag tycker karsotto skall bli ett nysvenskt ord 2020.
Karsotto med röd pesto och mozzarella
Det här behövs till 3-4 personer
Karsotto
3 dl havreris (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 finhackad gul lök
1 ½ dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven smakrik ost
2-3 msk smör
Olja till stekning
Ev. salt och svartpeppar
Röd pesto
10-12 soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika (spara några blad till garnering)
150 gram fetaost
1 finhackad röd spansk peppar
1 dl olivolja
1-2 paket mozzarella (gärna buffel), basilika och olivolja till toppning.
Gör så här:
- Blötlägg havreriset några minuter och skölj sedan väl. Fräs havreriset i olja 3-4 minuter, tillsätt sedan löken och fräs ytterligare 3-4 minuter. Under tiden kokar du upp buljongen.
- Häll över vinet och låt det koka in.
- Tillsätt buljongen lite i taget och låt den koka in på låg värme tills vätskan är slut och karsotton känns krämig. Rör sedan ner riven ost och smör, smaka av om det behövs salt och peppar.
- Röd pesto: Mixa soltorkade tomater, basilika, fetaost och spansk peppar med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt sedan olivoljan.
- Servera karsotton toppad med röd pesto, mozzarella och basilika, ringla över olivolja.
Vintips: I slutet av januari besökte Chiara Condello Kiruna, Luleå och Piteå, sedan gick det några veckor och pandemin exploderade, bl.a. i hennes region Emilia Romagna. I likhet med de flesta andra yrkeskategorier har vinproducenterna haft det tufft. Ha tålamod och beställ några flaskor av hennes Chiara Condello 2017 (varunr 91224, pris 149,-). Vinet är gjort på druvsorten Sangiovese Piccolo, som är en klon av Sangiovese. Det här är Chiaras bästa årgång hittills, så du har en fantastisk mat och vinupplevelse framför dig. Servera vinet 16-17 grader i en stor kupa och lufta gärna 60 minuter innan servering.
Alkoholfritt: Vi stannar i Sverige och avnjuter Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 79,-). Med sin friska syra skapar den en fin harmoni med krämigheten i karsotton. Servera runt 15 grader.
Fyndtipset från beställningssortimentet: Ett mycket uppskattat vin på vår mässa Vintrender on Tour 2020 som genomfördes i Piteå den 29/8 var Galic G Tocka 2019 (varunr 71187, pris 119,-) från Slavonien i Kroatien. Det är gjort på Kroatiens mest planterade druvsort den gröna Grasevina (mer känt som Welchriesling i de tysktalande länderna). Det är ett friskt och fruktigt vin, som passar till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga tillbehör, servera 10-12 grader.