Klassisk ostfondue

God fortsättning, jag hoppas att Ni har haft ett fint jul- och nyårsfirande. När dessa rader skrivs den 10. Januari har jag precis ”landat” på hemmaplan efter 24 dagar på vift. Inledde min ledighet med 36 intensiva timmar i Danmark, där jag såg finaldagen i handbolls VM, en fantastisk upplevelse som var min julklapp till mig själv. Nästa års julklapp till mig själv blir att se skidskytte i Rupholding. Helgerna har vi tillbringat i Estland och jag vill dela med mig av en av många trevliga matupplevelser vi hade, en klassisk ostfondue, ett recept som jag hittade i Allt om Mat för många år sedan.
Klassisk ostfondue
När det gäller osten, kör jag enligt principen ”tager vad man haver”, så följ inte receptet slaviskt.

Det här behövs till 4 personer
350 gram emmentalerost
200 gram gruyèreost
4 dl torrt vitt vin
2 msk potatismjöl
3 msk kirschbrännvin (jag blandade körsbärslikör och vodka) alternativt vatten
1 vitlöksklyfta

Picklad rödlök
250 gram rödlök
1 dl ättiksprit 12 %
1 ½ dl rårörsocker
3 dl vatten
1 tsk svartpepparkorn

Tillbehör
1-2 grova baguetter
Selleristjälkar
Morotsstavar
Cornichons
2 skivade päron
150 gram tunt skivad salami

Gör så här:

  1. Picklad rödlök: Skala och skär löken i klyftor. Koka upp ättika, socker, vatten och pepparkornen tills sockret lösts upp. Lägg i löken och ta av kastrullen från värmen. Låt kallna och låt sedan löken dra i lagen i ca 2 tim eller gärna längre.
  2. Förbered tillbehören.
  3. Riv osten och koka upp vinet i en kastrull och rör i osten, lite i taget tills den har smält.
  4. Rör ut potatismjölet i kirsch eller ­vatten och rör ner redningen i ostsåsen. Låt sjuda tills den tjocknar något.
  5. Om du har en fonduegryta, gnid in den med vitlöksklyftan och ställ den över en värmekälla på bordet. Om du inte har fonduegryta fungerar det utmärkt med kastrull. Doppa bröden och fonduen och servera med tillbehören.

Vintips: Här fungerar det med både vitt och rött. Det är ju januari så vinvalen bygger på principen mycket vin för liten peng. Mitt vita tips är Pratsch Grüner Veltliner 2022 (Nr 2922, pris 106,-), serveringstemperatur runt 10 grader. Det röda, som också skall serveras svalt, runt 12 grader är Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2022 (Nr 2340, pris 111,-).

Alkoholfritt: Min gamla trotjänare är med även 2024, Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 74,-), servera 8-10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *