Denna vecka blir det en maträtt som för tankarna till Ukraina. I Sverige går den under namnet Kyckling á la Kiev, men jag väljer att kalla den Kyckling á la Kyiv, varför skall vi fortsätta att använda den ryska transkriberingen på Ukrainas huvudstad? Jag avnjöt den här rätten ombord på båten mellan Stockholm och Tallinn för ett par veckor sedan, så jag har improviserat fram receptet utifrån hur det serverades där, även bilden kommer därifrån. En annan favorit på båten är mjölksyrad gurka på svartbröd med honung och smetana och en vodka i glaset, en fantastisk smakkombination. I vanliga fall serveras Russki Standard, men det var ett svart streck över den i menyn, Ryssland får med all rätt betala ett högt pris för sin annektering. Jag hoppas att ner denna tidning har landat i brevlådan, så är kriget över.
Kyckling á la Kyiv med balasamicosky, potatispuré, picklad blomkål, rödbeta och morot
Det här behövs till 4 personer
1-2 finhackade vitlöksklyftor
75 gram smör
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
Pressad citronjuice
4 majskycklingbröstfiléer
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 ½ dl pankoströbröd
Olja att steka i
Picklad blomkål, rödbeta och morot
8-12 små blomkålsklyftor
1 morot och rödbeta strimlad med osthyvel eller potatisskalare
½ dl rårörsocker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten
Balsamicosky
½ dl rårörsocker
1 ½ dl balsamvinäger
1 dl kycklingbuljong
1 dl rödvin
1 tsk Maizena majsstärkelse
1 tsk smör
Potatispuré (jag smaksätter gärna med riven långlagrad hårdost)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150o.
- Blanda smör, vitlök och örter, smaksätt med några droppar citron, salt och peppar. Forma till fyra korvar och lägg i frysen på ett smörpapper i 30-45 min.
- Banka majskycklingfilén platt och rulla den runt smörkorven. Vispa upp ägget. Vänd majskycklingfiléerna i mjöl, sedan ägg och avsluta med pankoströbrödet.
- Stek kycklingen några minuter i olja och krydda med salt och svartpeppar. Lägg dem i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 15-20 minuter.
- Picklad blomkål, rödbeta och morot: Koka upp rårörsocker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner grönsakerna och låt svalna
- Balsamicosky: Häll rårörsockret i en kastrull och hetta upp. Rör försiktigt med en träsked när sockret börjar smälta och bli ljust brunt. Häll på balsamvinäger, buljong och rödvin. Låt det koka ihop tills hälften återstår.
- Servera enligt bilden
Dryckestips: En Pint Noir är en perfekt följeslagare, jag väljer Krug’scher Hof Pinot Noir 2019 (Nr 22388, pris 140,-) från Rheinhessen i Tyskland.. Serveringstemperatur 16-17 grader
Alkoholfritt: Nigrum Alkoholfri (Nr 1925, pris 42,-), serveringstemperatur 12-14 grader.
Att köpa hem: Andra helgen i mars hade jag förmånen att ta hand om producenten Amelie Couillaud från Muscadet i Loire. Ett vinområde som är okänt för de flesta svenskar. I min mun är det här det ”nya Chablis”, mycket vin för pengarna, så passa på att köpa några flaskor av nedanstående, redan i nästa nummer blir ett av dem, vinrekommendation.
Château de la Ragotière Vieilles Vignes 2019 (Nr 76739, pris 119,-)
Château de la Ragotière 2014 (Nr 79950, pris 179,-)