Kyckling i krämig mangosås

Den här krönikan publicerades i Gratistidningen den 12/8 och är skriven av undertecknad.

Jag hoppas att Ni alla har haft en fin sommar. För egen del har det varit en mycket bra, men annorlunda sommar. Juli började med att jag och min fru vann Munskänkarnas vintävling så nu väntar VM den 10 oktober i Bordeaux, så många timmar denna sommar har ägnats åt att titta, dofta och spotta.
I vanliga fall brukar jag inleda min semester i slutet av juni och sedan vara ledig till andra veckan i augusti med undantag för några provningar under PDOL-veckan. Denna sommar började semestern först i slutet av juli eftersom många hade ”hemester”, så blev det mycket provningsaktiviteter på hemmaplan för min del. Det blev en kort semester på nio dagar eftersom ytterligare jobb väntade. När denna krönika skrivs den 8 augusti sitter jag på båten mellan Stockholm och Åbo för att inleda semesterperiod två, som jag skrev i början det blev en annorlunda sommar. Veckans recept är en lättlagad kycklingrätt som också går att göra som vegan genom att byta ut kycklingen mot Quorn och grädden mot kokosgrädde.
Kyckling i krämig mangosås
Det är behövs för fyra personer
4 kycklingfiléer
300 gram mango chutney
2 dl grädde
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk smör
1 msk curry eller currypasta
Salt och grovmalen svartpeppar
Olja eller smör till stekning

Till servering
Granatäppelkärnor
Jordnötter
Koriander
Finhackad röd chilipeppar
Lime
Ris

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 o C.
  2. Krydda kycklingfiléerna med salt och svartpeppar. Stek kycklingfiléerna så de får fin färg och lägg dem sedan i en eldfast form.
  3. Blanda övriga ingredienser, använd gärna stavmixer för att få en slät sås. Smaka av med salt och svartpeppar, häll över kycklingen.
  4. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
  5. Servera med ris, strö över granatäppelkärnor, hackade jordnötter, koriander och finhackad chili och droppa sedan över lite lime.
    Vintips: Ha tålamod och beställa en flaska eller två av Attis Lias Finas Albariño 2018 (varunr 71667, pris 169,-). Druvan Albariño som ursprungligen kommer från Portugal där den heter Alvarinho är den mest planterade druvan i distriktet Rias Baixas i Galicien i norra Spanien. Vinerna från Albariño är lätt förväxlingsbara med Riesling och rekommenderas i första hand till fisk och skaldjur, men passar också utmärkt till kryddstarka rätter med lite sötma. Attis Lias Finas Albariño 2018 har legat på sin jästfällning i sex månade vilket ger det en smörig karaktär. Servera runt 12 grader i en stor kupa, lufta gärna 30-45 minuter innan servering.
    Alkoholfritt: Vi stannar i norra Spanien och regionen Rueda som ligger öster en bit sydost om Rias Baixas. Därifrån kommer Aldea White 0,0 (varunr 19005, pris 50,-) som är framställt av distriktets karaktärsdruva Verdejo. Servera runt 10 grader.
    Fyndtipset: Eftersom jag ligger i hårdträning inför VM i blindprovning i oktober provar jag en hel del halvflaskor. En av favoriterna från sommarens provningar är E. Guigal Côtes du Rhône 2016 (varunr 74840, pris 75,-), det här utmärkta vinet finns också på helflaska på hyllan i alla Systembolagsbutiker, men halvflaskan har i dagsläget mycket mjukare eftersom viner på halvflaska mognar snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *