Kyckling med grantäpplejuice

Den här krönikan var införd i Gratistidningen den 9/1.

God fortsättning på Er. Jag hoppas Ni har haft ett fridfullt jul- och nyårsfirande med god mat och dryck. För egen del var det riktigt bra fram till två dagar innan nyårsafton då jag däckades av en elak kraftig förkylning och feber som fortfarande hänger över mig när dessa rader skrivs den 3 januari. Jag konstaterar att den ofrivilliga vilan har varit välbehövlig.

Ett spännande år ligger framför mig med vinresor till bl.a. Sydafrika och Georgien. Georgien som sägs vara vinets vagga är ett land som är en skattkammare för gourmander och jag ser fram emot att bekanta mig med deras kök på än närmare håll. Resan kommer att utmynna i en uppsats, men det kan lika gärna blir en bok för att kunna inspirera andra. Ni kan räkna med några recept med inspiration från det georgiska köket under året och vi drar igång redan denna vecka.

Kyckling med granatäpplejuice

Det här är matlagning när det är som enklast. För att få en mer ”lokal och klimatsmart prägel” går det att byta ut granatäpplejuice mot saften från pressade hallon.

Det här behövs för 2-3 personer

En hel kyckling skuren i mindre bitar, gärna med lite skinn kvar (ca 1 kg)

Vetemjöl att vända kycklingen i

3 msk rapsolja

2 finhackade gula lökar

1 tsk krossade hela korianderfrö

1/2 tsk torkad eller 1 tsk färsk finhackad timjan

2 Lagerblad

6 dl granatäpplejuice (om du pressar hallon, kan du mixa 4 dl hallonjuice och 2 dl vatten)

Kärnorna från 1 granatäpple eller hallon

Salt och grovmalen svartpeppar

Personligen äter jag det som det är, men vill du ha det matigare, servera med nybakat bröd att sug upp såsen med.

Gör så här:

  1. Vänd kycklingbitarna i mjöl. Hetta upp oljan en stor vid gryta, stek på medelvärme 12-15 minuter tills de får fin färg. Rör ner löken och stek ytterligare 5 minuter.
  2. Tillsätt korianderfrö, timjan, lagerblad och hälften av granatäpplejuicen, smaka av med lite salt och svartpeppar. Dra ner temperaturen och låt det sjuda cirka 30 minuter.
  3. Ta bort grytan från värmen och rör ner den resterande delen av granatäpplejuice, smaka av om det behövs mer salt och peppar.
  4. Servera i en djuptallrik och toppa med granatäpplekärnor.

Dryckestips

Trots att Georgien har odlat vin runt 8 000 år är det relativt okänt vinland för den stora allmänheten i Sverige, vilket är förståligt utbudet på Systembolaget har varit obefintligt. Georgiska viner hade en gräddfil in på den sovjetiska vinmarknaden ”tack vare” att diktatorn Josef Stalin härstammad e från Gori i Georgien. Historiskt har också exporten gått till länderna inom den gamla Sovjetsfären, men när Ryssland införde importförbud mot georgiska varor för mer än 10 år sedan fick de hitta nya marknader för sina viner, vilket har varit mycket positivt för kvaliteten.

Visste du att:

Georgien hade runt 525 olika inhemska druvsorter innan Gorbatjov trodde han skulle utrota alkoholismen genom att riva upp vinrankorna, han hade totalt glömt bort vodkan, den största boven i drama. 

Att de hypade natur och orangevinerna härstammar från Georgien,  men nu räcker det med kunskap, dags för ett vintips.

Beröm till Systembolagets inköpare som har gått utanför boxen och genom en offertförfrågan sett till att det numera finns ett vitt georgiskt vin på hyllan, extra plus för att de har förstått att svenskar har råd att betala mer än 69 kronor för en flaska vin, vilket gör att vinlandet Georgien får möjlighet att visa upp sig från sin bästa sida. Askaneli Brothers Rkatsiteli Qvevri (varunr 2195, pris 118,-). Druvan Rkatsiteli var under en period världens tredje mest odlade gröna druvsort, tills, ja Ni har redan läst det, det räcker Gorbatjov. Qvevri eller Kvevri är namnet på de lerkärl som vinet har framställts och lagrats i. Jag beskriver Qvevrimetoden mer på min blogg den 9/1. Smaken är mjuk med en väl integrerad syra som gör det matchar perfekt med maten.

Veckans alkoholfria blir min gamla favorit Most Flor de Raim Xarel-lo 2017 (varunr 11964, pris 40,-). Det här vinet är prissänkt och utgående så passa på att köp några flaskor, så du har hemma, den här är ren druvmust på den antioxidantrika druvan Xarel-lo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *