Linssås med grönsaker

Veganviner är veckans tema och jag förstår om någon undrar, är inte alla viner vegan med tanke på att råvaran är druvor? Riktigt så enkelt är det inte att välja vin för någon som är strikt vegan. En vegan dricker aldrig ett vin som har odlats enligt biodynamiska principer eftersom där grävs olika delar av djur fyllda mer fermenterade eller torkade växter ner i jorden för att preparera jorden. Det kan exempelvis vara kamomillblommor som fylls in i tunntarm från nötkreatur, kamomillblommor som pressas in urinblåsa från kronhjort eller kohorn som fylls med humuspreparat från kogödsel.

Ett annat exempel är att veganer inte dricker viner där en oxe har plöjt jorden. Personligen tycker jag att det är bättre att dricka biodynamiskt vin eller ett vin som har framställts från druvor som har skördats från rankor som vuxit i jordar som har plöjts av en oxe jämfört med ett konventionellt vin som är vegan, men där jorden har plöjts med en bensin- eller dieseldriven traktor. Vad är bäst för miljön? Tänkvärt är också att exempelvis egenplockad svamp eller bär från skogen har vuxit i jord där djur har förmultnat. Det gäller att använda det sunda förnuftet.

Däremot förstår jag att veganer avstår viner där vinet har klarats med äggviteämnen eller fisklim.

Vegan, vegetarian eller allätare(drickare), allt handlar om vilket förhållningsätt man har till hållbarhet. Jag själv äter både fisk, kött och grönt, men numera väljer jag veganmat 10 av 14 måltider om jag är hemma och lagar maten själv. Är jag gäst eller på resande fot väljer det som bjuds. När jag äter kött väljer jag i den mån det är möjligt, vilt eller närproducerat.  Varför väljer jag då veganmat så ofta? Det handlar mycket om att ju mer jag lär mig och mat och dryck, ju större insikt och förståelse får jag för hur produktionen påverkar miljön. Det är tänkvärt att det går åt runt 1 400 liter vatten för att producera 100 gram kött, men bara en tiondel för att producera 100 gram bönor som är mycket nyttigare näringsmässigt än kött.

Veckans recept är fullgott alternativ till köttfärssås. Såsen är gjort på linser, det här är god och nyttig snabbmat. Jag serverar såsen med färgglada grönsaker, men det fungerar lika bra med pasta.

Jag köper torkade linser (eller bönor), som kokar upp och fryser in i portionsförpackningar.

Är du skeptisk till linser, ge det en chans. Vill du lura en kompis, mixa såsen slät med en mixerstav.

Linssås med grönsaker
Det här behövs till 2 personer
250 gram kokta linser
1 liten gul lök
2 krm liquid smoke
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
¾ – 1 dl rött vin (gärna samma som i glaset), för dig som inte dricker alkohol, ersätt vinet med soja-eller havregrädde.

Tillbehör
1 gul spetspaprika
1 röd spetspaprika
1 rödlök
2 morötter
100 gram broccolibuketter
Flingsalt

Gör så här:

  1. Finhacka löken och fräs i olja 2-3 minuter, tillsätt linserna tillsammans med tomatpuré, liquid smoke och salt och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och koka ihop några minuter.
  2. Skala morötterna och lök, ansa paprika och broccoli. Skär morötter, lök och paprika i strimlor och bryt broccolin i mindre buketter. Börja med att fräsa morötterna 2-3 minuter i olja, tillsätt paprika och fräs ytterligare 2-3 minuter och tillsätt avslutningsvis sockerärtor, broccoli och några nypor flingsalt, fräs 2 minuter till. Smaka av om det behövs mer salt.
  3. Servera

Dryckestips: Här krävs det ett rött vin från Toscana. Det tråkiga är att många klassiker börjar försvinna från Systembolagets hyllor till ”förmån” för allehanda sliskiga ”Amarone- och Zinfandelkopor” från södra Italien. Gör en insats för hållbart jordbruk och seriösa vinmakare och beställ några flaskor av Rigogolo Nettuno Chianti Riserva 2015 (varunr 2361, pris 99,-) eller Fonterutoli Chianti Classico 2015 (varunr 32229, pris 139,-). Det förstnämnda är ett av Systembolagets absolut bästa viner under 100 kronor och Fonterutoli, ett skolboksexempel på en bra Chianti Classico.

Det alkoholfria alternativet är också hållbart, Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 69,-) från Grangärde Musteri AB. Frisk syra och väl integrerad sötma som matchar linssåsen på ett utmärkt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *