Ljus chokladmousse med romrussin och sommaruppehåll

Det här inlägget publicerades i Gratistidningen den 24/6 och det blir också mitt sista inlägg innan sommaren. Jag återkommer i slutet av juli. Det har minst sagt varit en annorlunda vårvinter och vår. Jag tittade igenom de krönikor jag har skrivit det här året och fastnade för den jag skrev på årets andra dag. Den visar verkligen hur världen har ändrat sig sedan dess. Då var vi i Tartu i Estland, dagen efter skulle vi åka till Riga i Lettland på en liten kortweekend för att njuta av livet. När jag satt på läktaren i Riga Arena den 4 januari och tittade på matchen i KHL mellan Riga och Barys Nur-Sultan från Kazakstan fanns det inte i min sinnevärld att gränserna skulle vara stängda ett par månader senare och att idrott skulle spelas inför tomma läktare. Är det något vi alla har lärt oss första halvan av 2020 så är det att allt kan förändras väldigt snabbt. Därför skall vi vara oerhört tacksamma för varje dag vi vaknar upp och blir äldre, alternativet är så mycket sämre. Även om det tar emot för en fysisk person, fortsätt håll avstånd och tvätta händerna. Jag avslutar våren med en fantastisk god dessert som jag hade med på webbprovning.


Ljus chokladmousse med romrussin 4-6 portioner
Jag har alltid använt vit choklad i det här receptet, men senast blev det havrechoklad från Vintage Plantations. Det var den bästa ljusa chokladmousse jag någonsin har smakat, så jag rekommenderar att testa det. Finns inte den chokladen nära dig, går det att beställa på plantations.se. Samtidigt kan du passa på att beställa några kakor av den med 65 % kakao och lakrits, den är magisk.
2 dl vispgrädde
150 gram ljus choklad
1 ägg
1 dl turkisk yoghurt

Romrussin
1/2 dl rårörsocker
1/2 dl vatten
1/2 dl mörk rom
1 dl russin

Gör så här:

  1. Romrussin: Koka rårörsocker och vatten. Häll i rom och russin. Låt dra ett par timmar.
  2. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna några minuter.
  3. Vispa grädden fast.
  4. Vispa ägget fast och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Blanda ner yoghurten och vänd till sist ner grädden. Häll i en stor skål eller portionsskålar. Låt stå i kylen minst två timmar.
  5. Servering: Toppa med romrussin.
    Vintips: Hur uttalas min rekommendation Brachetto d’Aqui (varunr 6260, pris 99,-) korrekt? Bra ketto dakkwi, för mig handlar det om respekt att försöka uttala rätt och med facit i hand borde jag ha lärt mig fler språk. Det här är ett fantastiskt gott dessertvin som kommer från Piemonte i nordvästra Italien. Det är gjort på den lokala druvan Brachetto del Piemonte och brukar kallas en röd moscato. Det är ett sött och lätt pärlande vin med låg alkoholhalt som skall serveras runt åtta grader. Perfekt till olika typer av chokladdesserter, rumstempererad gräddost/hushållsost och framför allt jordgubbar. Historien säger att både Julius Caesar och Marc Antony försökte uppvakta Cleopatra med vinum aquense, bara så Ni vet vad Ni har i glaset.
    Alkoholfritt: Det som kommer närmast Brachetto d’Aqui av de alkoholfria alternativen är Källarbacken Mousserande Jordgubbsdryck (varunr 1918, pris 45,-), servera 8-10 grader.
    Sommarfavorit: Bland de gröna druvorna har jag många favoriter, men skall jag välja två blir det Chardonnay och Riesling. När det är sol och värme finns det inget som är så läskande som en krispig Riesling, i beställningssortimentet hittar du Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken 2017 (varunr 72449, pris 119,-).
    Har Ni några frågor om dryck under sommaren så går det alltid bra att skicka ett mejl till erik@grodahl.se
    Önskar alla en fantastisk sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *