Månadens druva Barbera

Den här månaden är det fokus på regionen Piemonte i allmänhet och druvan Barbera i synnerhet. Druvans ursprung är fortfarande okänt på det vetenskapliga planet, men den tros komma från Monferratos sluttning. En tes är att namnet Barbera kommer från den medeltida drycken Vinum Berberis. Första gången den nämndes i skrift var i slutet av 1700-talet.
Barbera odlas i flera regioner i Italien, men förknippas främst med Piemonte. Från att ha varit en av de mest odlade druvsorterna i landet har den fallit ner till en tiondeplats. En av orsakerna till det är metanolskandalen i Italien 1986, då mer än 30 personer dog efter att ha druckit Barberaviner som hade tillsatts metanol.
Barbera var tidigare känt som folkets vin och det var mestadels enkla som dracks i väntan på att Barolo, Barbaresco, Gattinara och Ghemme mognade i källaren. Numera görs det högklassiga viner på Barbera och då framför allt Barbera d’Alba, Barbera d’Asti och Monferrato.
Trots att det är en sent mognande druva så kännetecknas vinerna av en mycket hög och frisk syra. Framträdande aromer är mörka frukter och bär såsom plommon, körsbär, hallon och blåbär. Jag föredrar normalt en serveringstemperatur på 16-17 grader.
Jag har satt ihop en miniprovning med två olika vinstilar, så att Ni uppleva den stora variation som finns mellan olika stilar. Avsluta med Tagliatelle med Piedmontsås.
San Silvestro Piemonte Barbera 2019 (Nr 72782, pris 119,-)
Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-).

Tagliatelle med Piedmontsås

Det här behövs till fyra personer:
250 gram färsk Salsiccia (klipp upp skinnet och gröp ur innehållet).
4 msk olivolja
6 skivade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
50 g finhackad pancetta alternativt bacon.
100 gram finhackad italiensk salami
1 dl rödvin (samma vin som i ett av glasen)
3 dl kalvfond
1 dl grädde
500 gram färsk tagliatelle

Nymald svartpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Hetta upp en kastrull på mediumvärme. Bryn korvinkråmet i olivolja och dela det med en slev. Lägg åt sidan och bryn sedan vitlöken och löken tills det fått fin färg, tillsätt pancettan, salamin och det brynta korvköttet. Häll i rödvin och rör om ordentligt, låt det koka nästan torrt.
  2. Häll sedan över kalvfond och grädde, smaka av med svartpeppar och låt det sjuda i cirka 15 minuter på svag varme.
  3. Koka Tagliatelle och servera ”al dente”, servera med såsen och ringla över en god olivolja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *