Som jag skrev i förra numret, så fort de första solstrålarna visar sig på himlen, så exploderar försäljningen av rosévin. När jag skriver dessa rader är det inte rosévinsväder med svenska mått mätt, jag befinner mig i Kristiansund i Norge och det blåser, regnar och haglar om vartannat. Det är väl ett tecken på att rosé faktiskt är ett året om vin, det är få viner som passar till så många olika smaker som rosé och det är ett utmärkt vin till det svenska festbordet oavsett om det är jul, påsk eller midsommar.
Mina rosévinsrekommendationer
Många människor är av den felaktiga uppfattningen att ett rosévin skall vara blekt. Det bleka rosévinet har vi charterturisterna att ”tacka” för. I början av 1960-talet när charterturismen drog i gång i södra Frankrike, så var rosévinerna mörka, men charterturisterna vill ha något kallt i hettan så de stoppade isbitar i rosévinet och de bleknade och trenden var född. Många producenter började framställa blekare roséviner. Därmed inte sagt att ljusa roséviner är sämre, men jag personligen föredrar de som har fått lite längre skalkontakt och är mörkare och kraftfullare.
Vinrekommendationer som är märkta med BS innebär beställningssortiment, så ha framförhållning.
Mitt vänliga tips, titta alltid på sockerhalten, välj företrädesvis ett vin med mindre än 3 gram socker per liter, UNDVIK ”kändisviner”, det är inte ”kändisarna” som skall tjäna pengar utan vinbönderna. Att man sitter i juryn för masked singer innebär inte per automatik att man är bra på vin.
Serveringstemperatur enligt mig 10-12 grader, men är det riktigt hett ute och du dricker långsamt kan du servera runt 8 grader.
Ljusa roséviner
Domaine de Collavery 2021 (Nr 2859, pris 99,-)
Saam Chenin Blanc Cinsault Rosé 2021 (Nr 2580, pris 109,-)
Guigal Côtes du Rhône Rosé 2020 (Nr 50612, pris 125,-)
Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle 2020 (Nr 2203, pris 139,-)
Condé Rosé 2020 (Nr 51139, pris 145,-) BS
Tomares Ballus Rosé 2020 (Nr 51224, pris 149,-) BS
RIbas Rosat 2020 (Nr 79361, pris 189,-) BS
Mörka roséviner
Les Lauzeraies 2020 (Nr 2724, pris 139,-) – utsedd till bästa rosévin av Sveriges vinjournalister tre av de senaste fem åren. De finns ytterligare två rekommendationer från samma producent Cuvée Royale och Trésor des Sables. Skillnaden är att de kommer från olika jordmånstyper, en spännande miniprovning att jämföra dem med varandra.
Rosé de Purcari (Nr 72881, pris 149,-) – BS – Säljs i kollin om sex viner. Dela med några vänner, men om du beställer den för eget bruk kommer du inte att ångra dig.
Tavel Tresor des Sables 2021 (Nr 70166, pris 155,-) BS
Tavel Cuvée Royale 2021 (Nr 70035, pris 159,-) BS
Guigal Tavel Rosé 2019 (Nr 55720, pris 179,-) BS
Mousserande
När det gäller mousserande rosé så är det genrellt så att det är bättre att välja en crémant, sekt eller cava framför Champagne och det beror på att tillgången på rosé champagne är liten och framför allt så förknippas det med romantik och då brukar det blir dyrt, men det finns några undantag som jag har rekommenderat.
Motzenbäcker Rosé Brut (Nr 56004, pris 189,-) BS
Llopart Corpinnat Rosé Brut Reserva 2016 BS (Nr 97016, pris 239,-) – Corpinnat är odlare som tidigare klassificerades som Cava, men har brutit sig ur organisationen och har högre kvalitetskrav på sina viner.
Jag avslutar med två grymma Champagner.
Virgine Bergeronneau Léa Rosé (Nr 52523, pris 389,-) BS
Waris Hubert Premier Cru Rosé Brut (Nr 73056, pris 389,-) BS
Alkoholfritt
Utbudet av alkoholfri rosé är magert, men Leitz levererar alltid och här gäller inte 3 gram socker per liter med tanke på att det behövs smakbärare.
Leitz Eins Zwei Zero Rosé Alcohol Free (Nr 19024, pris 69,-)
På tallriken
Som jag nämnde i ingressen, rosé passar till mycket, sammanfattningen ”passar till allt och funkar till inget” är klockren. Rosé kan du servera till allt från rätter med curry eller saffran till surströmming och mycket däremellan.
På min blogg grodahl.se tipsar jag idag om passande tilltugg som inte rymdes i denna krönika.