Salsa Pebre

Det här inlägget var inför i Gratistidningen i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn den 18/4.

Äntligen kom den, vår femte årstid, vårvintern. När dessa rader skrivs så har vi haft några underbara soliga dagar där vi har haft möjlighet att tanka D-vitaminer. Själv stiger jag upp klockan 5 och börjar dagen med en promenad på 60-90 minuter och möter dagen. Under min promenad samlar jag och sorterar mina tankar samtidigt och planerar dagen i huvudet. Det är verkligen Carpe Diem. Även om många numera grillar året runt så har jag sett i flödet på sociala medier att många har plockat fram grillen den senaste veckan. Det är ju på det viset att när de första solstrålarna visar sig exploderar försäljningen av både grillar och rosévin. Den här veckan skall jag fokusera på grilla och om två veckor återkommer jag med tips på roséviner inför våren och sommarens festligheter.

Att grilla är ett sätt att tillaga maten sedan urminnes tider och jag gillar verkligen metoden att grilla med ved som de gjorde förr i tiden, det blir en helt annan smak på maten.

Inspirationen kommer även denna vecka från Chile och jag skall dela med mig av ett recept på tomatsalsan Pebre, som gärna kan förberedas dagen innan för att smakerna skall sätta sig. Salsan serveras med majonäs och kött/kyckling eller något vegetariskt tillbehör som har fått ligga i min rökmarinad.

Salsa pebre
Det här behövs för 4 personer
2 finhackade röda chili med kärnor
4 finhackade solmogna tomater
1 liten finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 kruka finhackad koriander
½ dl vitt vin
2 msk vit balsamvinäger
2 msk pressad citronsaft
2 msk olivolja
½ tsk torkad eller 1 msk färsk timjan
½ tsk torkad eller 1 msk färsk oregano
½ tsk torkad eller 1 msk färsk basilika
½ tsk torkad eller 1 msk färsk bladpersilja
Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda först alla grönsakerna och koriandern i en glasskål eller bunke av rostfritt stål.
  2. Tillsätt vin, balsamvinäger, citronsaft och olivolja och rör ihop. Avsluta med att blanda ner kryddorna och smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Ställ i kylen.

Majonäs

1 äggula eller 3 msk kikärtsspad (för vegan)
1 tsk dijonsenap
4/5 tsk vit balsamvinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
2 dl neutral rapsolja

Gör så här:

  1. Mixa äggula/kikärtsspad med senap, vinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt oljan droppvis och vispa till en krämig konsistens.

Rökig marinad
2 msk olivolja
4 tsk tamari
1 msk Woercestershiresås
1 msk lönnsirap
2 tsk rökarom
1 tsk rökt paprikapulver
2 krm salt
1 krm vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar

Dryckestips
Jag söker mig åter till beställningssortimentet och där hittar jag Pérez Cruz Limited Edition Cabernet Franc 2012 (varunr 73338, pris 149,-). Ett alldeles fantastiskt komplext och kraftfullt vin som mjukas upp av majonäsen och gifter sig med salsan och marinaden.

Alkoholfritt

Äntligen har det kommit ett bra alkoholfritt rött vin, att sedan världens främste Champagnekännare Richard Juhlin har sitt signum på flaskan är en kvalitetsgaranti, det är skillnad på kändisvin och ”kändisvin”. Domaine de La Prade Organic Merlot/Shiraz (varunr 19000, pris 89,-) är mjukt och fruktigt vin med bra fruktsyra som gifter sig väl med syrliga och krämiga tillbehör. Enbart 31 gram/socker per liter, vilket är lågt för att vara ett alkoholfritt vin, det kan jämföras med att vid chaptalisering där socker tillsätts för att höja alkohlhalten, behövs det 18-19 gram/liter för en volymprocent.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *