Skreitorsk med ärtpuré, skirat smör och pepparrot

Den här krönikan publicerades i Gratistidningen den 19/2 och är skriven av undertecknad.
För dig som är intresserad av öl och destillat rekommenderar jag att besöka mässan Öl & Destillat på Piteå Stadshotell den 29/2. Här får du möjlighet att prova öl från norrbottniska bryggerier, estniska mikrobryggerier, rom, whisky m.m. Mer information om mässan hittar du på:
https://www.piteastadshotell.com/evenemang/ol-och-destillat/

Nu är vi mitt inne i säsongen för skreitorsk som sträcker sig från januari till april, så det gäller att passa på att ta tillfället i akt och avnjuta denna delikatess så ofta som möjligt. Eftersom jag är uppvuxen vid kusten i Norge, så är jag kräsen vad det gäller ”färsk” fisk. Därför är jag otroligt glad över att Frisk Fisk (www.friskfisk.se) finns, de leverera högklassig färsk fisk till bl.a. Piteå, Luleå, Boden, Kiruna och Älvsbyn. Skretorsk kan tillagas på många vis, ibland kör jag med surkål och vitvinssås, andra gånger med stekt bacon och rödvinssås. Denna veckas recept är väldigt enkelt att tillaga, men otroligt gott. Om två veckor blir det recept på en mustig gryta med bl.a. salsiccia och bacon.

Det här behövs för 4 personer:
4 bitar skrei á 140-150 gram
8 dl vatten
1 dl salt

Ärtpuré
500 gram gröna ärtor
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
Salt

Tillbehör
1 dl riven pepparrot
100 gram skirat smör

  1. Koka upp vatten och salt, lägg ner skreien och låt den koka 3-4 minuter till innertemperatur på 48-50 grader.
  2. Medan vattnet till torsken kokar upp så kokar du ärtorna i lättsaltat vatten några minuter, häll av vattnet och mixa tillsammans med creme fraiche och tillsätt riven pepparrot, smaka av med salt. Smält smöret i en kastrull.
  3. Servera torskryggen på en bädd av ärtpuré tillsammans med skirat smör och riven pepparrot.
    Vintips: Den stora fördelen med pepparrot är att det är bakteriedödande, nackdelen är att det kan ställa till det när du skall välja vin. De druvor som passar bäst tillsammans med pepparrot är Riesling, Pinot Gris och Grüner Veltliner, men till den här rätten vill jag gärna ha en smörig Chardonnay. Min rekommendation är årets Munskänksvin 2019, Oliver Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2018 (varunr 5657, pris 199,-) som finns på Systembolagshyllan i alla butiker i tidningens upptagningsområde. Doften är komplex med toner av smör, rostade nötter, citrus och gula frukter. Smaken är frisk och välbalanserad med en lång eftersmak med toner av rostade nötter, gula frukter och brynt smör (när det gäller brynt smör är Systembolaget och jag rörande överens om beskrivningen av smaken). Servera vinet 12-14 grader i en stor kupa.
    Alkoholfritt: Här finns det ingen smörig Chardonnay, så det får bli utmärkta Leitz Eins Zwei Zero Riesling (varunr 11901, pris 69,-). Ett friskt och fruktigt vin med toner av honung, citrus och färska stenfrukter. Servera 10-12 grader.
    Fyndtipset: Den här veckan återvänder vi till Kroatiens första svenskägda vingård Testament Winery och hade vi varit i finansvärlden så skulle det här kunnat ses som ett insidertips. Deras The Dalmatian Dog Babic 2016 (varunr 72703, pris 119,-) är tillägnat dalmatinern. Smidig, muskulös, graciös och uthållig. En god vän och följeslagare. Ungefär som vi vill att detta vin ska vara. Servera 15-17 grader i en stor kupa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *