Stroganoff med Norrländsk grillost, bönor och kapris

Vad är egentligen definitionen av Strogranoff? Ja engelskspråkiga sajter beskriver det som en maträtt gjort på brynta bitar av nötkött. Något som är helt i linje med den Biff Stroganoff som jag växte upp med i Norge. När jag kom till Sverige 1982 fick jag bekanta mig med en helt ny rätt, Korv Stroganoff, här var det ingen som avnjöt Biff Stroganoff. Sedan dess har rätten utvecklats. För några dagar sedan gjorde jag en variant med Norrländsk grillost, bönor och kapris. Stroganoff? Ja vi sager väl så….

Stroganoff med Norrländsk grillost, bönor och kapris
Det här behövs till 2 personer
4 msk koncentrerad tomatpuré
1 liten strimlad gul lök
200 gram Norrländsk grillost skuren i bitar
1 paket blandade bönor
1 msk senap, gärna Västervik grov
2 dl grädde
2 msk kapris
1 tsk salt
Smör

Tillbehör
Surkål, om du inte gör egen, välj ICA’s ekologisk surkål, den bästa färdiga jag ätit.

1. Fräs tomatpurén i smör 2-3 minuter, tillsätt löken och fräs ytterligare 3-5 minuter.
2. Tillsätt grillost och fräs 3-4 minuter. Häll i grädden tillsammans med bönor, senap, kapris och 1 tsk salt. Koka upp, sänk temperaturen och låt puttra 10 minuter.
3. Servera med surkål.

Vintips: Les Sorts Selecció 2022 (Nr 70217, pris 125,-) När det är vinet lanserades i februari 2019 hade jag med det på en vinprovning i Uddevalla. Jag rekommenderade deltagarna att hamstra för det här kommer att dra i väg prismässigt. 2019 kostade vinet 115 kronor, 6 år senare 125,-, det motsvarar skattehöjningarna.
Vinet är varmfruktigt och medelfylligt vin med frisk syra från Montsant i Katalonien i nordöstra Spanien balanserar syran från surkålen och grädden på ett utmärkt sätt och gör detta till en härlig vin- och smakupplevelse. Serveringstemperatur runt 16-17 grader, ställ in i kylen ca 30 minuter innan servering. Öppna gärna vinet 10-12 timmar innan servering och hall i en karaff, när du ställer in det i kylen kan du täcka öppningen i karaffen med plastfolie.

Alkoholfritt: Jus Griotte (Nr 1913, pris 99,-) från producenten Alain Milliat är en must framställd av moreller och resultatet blir en dryck med hög fruktsyra som balanserar mustens sötma. Fruktsyran kommer att mjukas upp av syrligheten från surkålen och grädden. Serveringstemperatur runt 14 grader.

Tips från tillfälligt sortiment 28/3:
Michelini i Muffato En El Camino Mencia 2022 (Nr 95212, pris 165,-) – Viner från området Bierzo i nordvästra Spanien är ett säkert köp. Bierzo ligger efter pilgrimsleden på väg till målet i Santiago de Compostela. Servera runt 15 grader till en spanskinspirerad chark- och ostbricka.

Badenhorst Family Wines Secateurs Riviera 2023 (Nr 94274, pris 169,-) – Ett mjukt och fylligt vin som Ni kan avnjuta 12-14 grader till ugnsstekt kyckling i gräddsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *