Vi är mitt inne i EM i fotboll och när denna tidning landar i brevlådan är åttondelsfinalerna färdigspelade och då vet vi om Sverige har kvalificerat sig för någon av helgens kvartsfinaler. I vår familj har vi anammat att varje dag laga en maträtt med ursprung i något av de länder som spelar den dagen. Vi har bland annat avnjutit Moules (Belgien), Smörrebröd (Danmark), Zapiekanka (Polen), Flammkuchen (Tyskland/Frankrike), Welsh rarebit (Wales), Rösti (Schweiz) och Tepsi Kebab (Turkiet). Den sistnämnda är den bästa Kebab jag har ätit och jag vill dela med mig av receptet som jag hittade i boken Zeinas Kitchen – recept från Mellanöstern. Som tillbehör hade vi Ezme som är en turkisk tomatsallad, den kan du med fördel göra dagen innan. Toppa också gärna med smetana och ha peperoni vid sidan om Du kan följa mina måltider under EM på min Instagram by Erik Grödahl. Det blir mitt sista recept innan sommaruppehållet och jag är tillbaka igen i augusti. Jag önskar Er en fantastisk sommar.
Ezme turkisk tomatsallad
6 röda och mogna tomater
5 st sivri (turkisk paprika, kan ersättas med 2 gröna paprikor)
4 vitlöksklyftor
1 rödlök eller 4 st. salladslökar
1 knippe persilja
1 liten knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta
1-3 st färska chili eller ca 1-2 msk pulbiber/chilipulver
3 msk tomatpuré
3 stora msk paprikapuré (kan ersättas med Ajvar Relish)
3 msk granatäppelsirap
Ca 4-5 msk olivolja
Saften från en halv citron
Salt & svartpeppar
Gör så här:
Börja med att förbereda grönsakerna. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort den hårda skaften i tomatens kärnhus. Lägg i klyftorna i en sil. Hacka sivri/paprika i klyftor och lägg i en sil. Skölj persilja och mynta, hacka löken i klyftor. Låt allting rinna av ordentligt en stund i silen.
Lägg tomatpuré, paprikapuré, olivolja, citronsaft, granatäppelsirap, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda allting tills du får en puré, ställ åt sidan.
Lägg alla grönsaker och chili i en matberedare eller mixer. Kör snabbt några varv tills grönsakerna blir finhackade. Mixa inte för länge, grönsakerna får inte blir allt för mosiga i konsistensen. Tillsätt purémixen och kör snabbat ett varv till. Lägg i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer syra från citron eller granatäppelsirap. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar för godast smak. Salladen kan bli vattnig när den fått stå en stund i kylen. När det är dags att servera salladen kan du lyfta upp grönsakerna med hålslev, låt överflödig vätska rinna av och lägg upp på ett fat. Eller så kan du låta salladen rinna av en liten stund i en fintrådig sil. Salladen klarar sig i kylen minst en vecka.
Tepsi Kebab
6 portioner
750 g nörfärs
1 gul lök
1 paprika (grön eller röd)
3 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk persilja
1 msk paprikapuré (jag använde Ajvar Relish)
1,5 msk tomatpure till pensling av plåten
Kryddor:
1 msk paprikapulver
1-2 pulbiber (turkisk chiliflakes, kan ersättas med annan chilipulver eller utesluts om man vill ha en mild kebab)
Salt & svartpeppar
Garnering:
Sivri (turkisk paprika, kan bytas ut mot paprikaklyftor eller chili om du gillar hetta)
2 tomater
1 lök
Gör så här:
Skala löken och dela i klyftor, dela paprikan i klyftor, skala vitlök. Lägg paprika, vitlök, persilja och lök i en mixer. Mixa allting till en fin massa. Om du inte har en mixer kan du riva grönsakerna och finhacka persiljan. Lägg blandningen över färsen, tillsätt alla kryddor och blanda allting ordentligt.
Pensla en långpanna eller en rund värmetålig bricka, 30 x40 cm, med tomatpuré. Tryck ut köttfärsen jämnt över hela plåten. Se till att köttfärsen plattas jämn och sprickfri för att få en fin kebab efter tillagning. Skär ut ca 8 stora portionsbitar i köttet. Hacka tomat, lök och paprika i klyftor. Garnera köttet med grönsakerna.
Värm ugnen till 200°. Tillaga köttet mitt i ugnen i ca 30-35 min. Köttet krymper ihop ganska mycket under gräddning.
Dryckestips: Vad dricker man till Kebab? Jag rekommenderar This Is How’s senaste tillskott, How To Taco Bout It Lime Lager (Nr 31330, pris 28,90), det blir en härlig matchning mot kryddhettan i kebaben och tomatsåsen. Servera runt 10 grader.
Alkoholfritt: Mikkeller Limbo Yuzu (Nr 82980, pris 22,90), en syrlig öl som står emot hettan på ett bra sätt. Servera runt 10 grader.