Wallenbergare på älgfärs

Den här krönikan är författad av underteckand och skriven för Gratistidningen som distribueras till alla hushåll i Piteå, Älvsbyn, Boden, Pajala och Kiruna.

Förra veckan hade jag en mycket inspirerande vinprovning på temat ”Vin till vilt på spanskt vis” för Munskänkarna i Sollentuna. Eftersom jag har jobbat så länge med detta och har samlat på mig både en bredd och djup och djup vad det gäller kompetens inom området dryck så går jag på känsla och känner av publiken. För mig är det viktigt att de både får ny kunskap och har trevligt. Jag gör dock alltid någon ”research” innan och den här gången ägnade mig åt att fördjupa mig om vad vilt egentligen smakar/doftar. Hanna Floengård gjorde en C-uppsats på det temat och hade en smakpanel bestående av sju personer som jobbar med mat och dryck. De kom bl.a. fram till följande stalligt, blod, mjölksyra, barrskog, metall m.m. Trots detta resultat älskar vi vilt.

Veckans recept kommer från provningen i Sollentuna, där vi serverades Wallenbergare på älgfärs med enbärssås och rotsaksgratäng. Jag har valt att byta ut gratängen blomkålspuré. Wallenbergaren gör ju rätt lite mindre vild eftersom smakerna mjukas upp av grädden och äggulorna.

Wallenbergare på älgfärs med blomkålspuré och enbärssås
Det här behövs till 2 personer:
250-300 gram älgfärs
3 krm salt
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Svartpeppar
Smör eller olja till stekning

Blanda ihop färsen med saltet och tillsätt sedan äggulor, grädde och svartpeppar. Olja händerna och forma till fyra biffar och stek på medelvärme i 3-4 minuter på varje sida.

Blomkålspuré
300 gram blomkål
½ dl creme fraiche
30 gram finriven smakrik ost
Salt och peppar

Koka blomkålen, häll av vattnet (spara gärna lite), mixa ihop med creme fraiche och rör sedan ner osten. Smaka av med salt och peppar. Om den känns för fast, rör ner lite kokspad.

Enbärssås
1 liten finhackad lök
150 gram skogssvamp hackad i mindre bitar
2 dl grädde
½ buljongtärning
½ tsk krossade enbär
Salt och peppar
Smör

Fräs lök och svamp 3-4 minuter, tillsätt grädde och buljongtärning. Låt det koka ihop 5 minuter. Smaka av med enbär, salt och peppar.
Övriga tillbehör
Ärtor och rårörda lingon

Dryckestips:
Till att börja med rekommenderar jag Er att följa mig här på bloggen från den 1 november till den 24. December (även resten av året). Under den perioden kör jag världens längsta julkalender, ”Julkalender by Erik Grödahl”, där jag varje dag rekommenderar en dryck. Det blir olika typer av viner, öl och alkoholfritt.

Eftersom det serverades spanskt till Wallenbergarna i Sollentuna fortsätter jag på den inslagna dryckeslinjen. Jag väljer två favoriter från beställningssortimentet:

Mazuelo de La Quinta Cruz 2012  (varunr 79054, pris 199,-) är ett ”ovanligt” Riojavin eftersom det framställs av druvan Mazuelo (Cariñena) istället för Tempranillo. Mjukt, finstämt och elegant. En annan pålitlig spanjor som förtjänar en plats på hyllan i Norrbotten är Finca el Puig 2011 (varunr 2737, pris 219,-) från Priorat i Katalonien. Lite kraftfullare än föregående med krämigheten i tillbehören kommer att mjuka upp vinet och det blir fantastiskt gott ihop. Finca El Puig är också ett vin med bra lagringspotential, så har du ett barn eller barnbarn som är fött 2011, köp några flaskor nu och överraska på 20-årsdagen.

Röda alkoholfria kan vi glömma, det är alldeles för mycket socker, men som tur är finns det must. Roomi Svarta Vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 69,-) har både strävhet och en pigg uppfriskande fruktsyra som kommer att ge en perfekt matchning till denna maträtt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.