Erik Grödahl
Vinexpert & bloggare

Välkommen att kontakta mig med förfrågningar om provningar, utbildningar eller samarbeten.

Tel: 076 039 33 33

Mitt vinintresse startade på allvar då jag blev medlem i Munskänkarna 2000 och ett år senare höll jag min första provning och temat var Libanon. Det som en gång var ett vinintresse har utvecklats till att omfatta många typer av drycker som jag provar tillsammans med choklad, lakrits, ost och andra tilltugg.

Jag har varit utbildningsansvarig inom Munskänkarna och suttit med i Sverigestyrelsen och det har gett mig möjlighet att lära mig mycket och skapa ett stort kontaktnät inom vinvärlden.

Ett annat intresse är att tävla i vin och 2016 vann jag Sverigefinalen i Wosa Sommerliercup och representerade Sverige i finalen i Sydafrika. Samma år utsågs jag årets vinprofil i Sverige.

Jag är svensk mästare i blindprovning av viner 2014, där jag ingick i Munskänkarnas lag och hösten 2015 var jag coach för det svenska laget som blev nr 3 i VM i blindprovning. 

Jag håller mellan 100 och 150 smak- och dryckesprovningar varje år, det kan vara för Munskänkar, en möhippa, företagsfester, personalutbildningar. Den största delen av provningarna är någon typ av vinprovning, men jag håller också en del choklad, destillat- och ölprovningar. 

Viktigt för mig är att provningsdeltagarna upplever det lustfyllt och jag har alltid med något att tugga på, för det är i mötet med smaken Ni lär Er någonting, Mitt mål med varje provning är att ge provningsdeltagarna en upplevelse, att de skall lämna lokalen med ett leende på läpparna och nyvunnen kunskap och att de vill återvända. En bekräftelse på detta är att många återkommer gång på gång.

Förutom provningar kör jag ”pop up vinbarer” i Stockholm, arrangerar vinresor och dryckesmässor, utbildar restaurangpersonal, gör vinlistor för restauranger, marknadsför dryck via blogg och sociala medier.