Kharcho

I början av augusti besökte vi Riga och gjorde bl.a. en utflykt till semesterparadiset Jurmala. Här bor bl.a. den ryska popikonen Alla Pugatjova som tydligt har tagit avstånd från kriget i Ukraina. Alla blev känd i Sverige genom programmet Jacobs Stege på 1980-talet. Med tanke på alla prominenta människor som bor där är det lätt att tänka en lettisk variant av prisnivå som i St Tropez.
Vi förfördes av doften som kom från en armenisk restaurang och jag blev ”chockad” när jag såg de låga priserna, något som kompenserades med mycket dricks. Till förrätt avnjöt jag en soppa/gryta som heter Kharcho, som har sitt ursprung i något av länderna i Transkaukasus. Tillaga gärna någon dag innan så att smakerna sätter sig.
Kharcho
Det tar lite tid att tillaga, men det är det väl värt.
Det här behövs till 4 personer

800 kram fransyska eller högrev skuren i 1 x 1 cm tärningar
1 dl basmatiris
2 finhackade gula lökar
2 tärnkade tomater
2 tsk balsamvinäger
2-3 msk tomatpuré
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk koriander
1 dl koncentrerad kalvfond
Vatten
Salt och grovmalen svartpeppar
Smör till stekning

Kmeli Sumeli (kryddblandning från Transkaukasus)
1 msk malda korianderfrö
1 msk torkad basilika
1 msk torkad mejram
1 msk torkad dill
1 msk torkad mynta
1 msk sellerifrö
1 tsk chilliflakes
1 msk Bockhornsklöver (ifall du hittar)

Till servering
Hackad färsk persilja och koriander
Nybakad bröd och smetana.

Gör så här:
1. Bry köttet i smör på hög temperatur i en gjutjärnspanna 3-5 minuter, salt och peppra. Ta upp köttet och ställ åt sidan.
2. Sänk temperaturen och tillsätt mer smör, fräs löken på medelvärme några minuter, tillsätt pepparfrukt och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter.
3. Häll på tomatpuré och Kmeli Sumeli, låt fräsa ett par minuter.
4. Tillsätt tomater, köttet, kalvfond och vatten (så att det täcker ingredienserna).
5. Koka upp, tillsätt balsamvinäger, sänk temperaturen och låt sjuda ett par timmar.
6. Tillsätt riset och sjud ytterligare en timme.
7. Servera toppat med persilja, koriander och en klick smetana.

Vintips: Välj ett vin från ”Vinets vagga”, Georgien. Det är ordersortiment eller tillfälligt sortiment som så ha en veckas framförhållning.
Jag provade Tiko Estate Wild Shavkapito 2023 (Nr 94240, pris 249,-) och Tiko Estate Saperavi Solo 2023 (Nr 73280, pris 175,-) i början av september, två riktigt bra viner som passar utmärkt till Kharcho. Lite georgisk bakgrundsmusik i högtalarna förgyller kvällen.

Alkoholfritt: Rålund kallpressad 100 % blåbär alkoholfri (Nr 19039, pris 72,-).

Om två veckor blir det vegetariskt, min tolkning av saltbakad rotselleri, en helt fantastisk rätt som jag avnjöt på Ångbryggeriet för några veckor sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *