I den mån det är möjligt lever vi hållbart, kanske känns som en sanning med modifikation för en del med tanke på att jag under en och samma vecka i mitten av oktober körde t.o.r. Jävrebyn-Kiruna och Jävrebyn-Lindesberg. Men i det stora hela jobbar jag mycket mer på hemmaplan jämfört med innan pandemin. Det fanns en period jag hade diamantkort på SAS, numera är jag långt ifrån guld.
Men i köket lever jag som jag lär och version 3.0 av den här fisksoppan är ett lysande exempel på det, där räkskalen blir till fond.
Fisksoppa version 3.0
Det här behövs till 3-4 personer
1-2 msk smör
1 paket saffran
1 msk vodka eller cognac
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
4-5 dl räkfond
400 gram torskfilé skuren i bitar
Finhackad dill
4-5 dl grädde
200-300 gram skalade räkor
Salt & grovmalen svartpeppar
Aioli
Nybakat bröd
Räkfond
Skalen från 500 gram räkor
4 msk tomatpuré
1 finhackad gul lök
1 skivad morot
5 dl vitt vin (här är jag lyckligt lottad eftersom jag alltid har slattar, men köp hellre ett billigt torrt vin än matlagningsvin, sedan den retoriska funderingen, hur många gånger per år använder du vin i maten, det blir inte så dyrt i slutändan)
3 dl vatten
Smör
Gör så här:
1. Räkfond: Fräs tomatpuré, räkskal, lök och morötter i smör 5-10 minuter. Häll i vin och vatten, koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda 30 minuter. Sila, häll tillbaka i en kastrull, koka upp och låt sedan sjuda 15 minuter.
2. Låt saffranet dra i vodka eller cognac 10-15 minuter
3. Smält smöret, tillsätt lök, vitlök, pepparfrukt och saffran, låt fräsa 4-5 minuter.
4. Tillsätt räkfond och låt det sedan puttra på låg värme 20-30 minuter.
5. Lägg ner fisken och låt den puttra 5-7 minuter.
6. Häll i grädden tillsammans med dillen, koka upp och puttra 3-4 minuter.
7. Lägg ner räkorna och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
Aioli
2 äggulor alternativt 1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 ½ tsk vitvins eller balsamvinäger
3 krm salt
½ krm vitpeppar
3-4 dl rapsolja
2-3 finhackade vitlöksklyftor
Vispa ihop alla ingredienserna förutom rapsolja och vitlök,
Tillsätt sedan rapsoljan droppvis till fast konsistent. Rör ner vitlöken.
Avnjut tillsammans med den focaccia som jag hade i förra krönikan, men byt ut oliverna mot rökt smälost. Recept finns på grodahl.se
Dryckestips: Förra gången jag hade ett liknande recept så rekommenderade jag halvtorr sherry, fungerar även den här gången, men Domaine des Aubuisières Le Marigny 2024 (Nr 92090, pris 189,-) bjuder på en helt ny smakupplevelse.
Alkoholfritt: Zwei Zero Riesling Alcohol Free (Nr 11901, pris 74,-)
Om två veckor blir det dryckestips till julbordet, men också sådant som kan ligga under granen.

