Julkalender by Erik Grödahl – lucka 44

Dagens tema i julkalendern är alkoholfritt och min rekommendation är den hyllade Freak Kriek Zero Point Three (varunr 1996, pris 23,90) från det finska nomadbryggeriet The Flying Dutchman. Bryggmästaren Roland de Waal, alltså den flygande holländaren har mer än 20 års erfarenhet som bryggare och har bryggt hantverksöl i Finland, Nederländerna och Belgien.
Freak Kriek Zero Point Three är bryggd hos De Proef Brouwerij i Belgien och fick Certficate of Excellence vid Brussels Beer Challenge. Jag har provat den vid några tillfällen och hade med den senast på en chokladprovning med alkoholfria alternativ och den vann stor uppskattning.
Som namnet lyder så har den en doft som domineras av körsbär, smaken är frisk och syrlig med obefintlig sötma. Servera den 8-10 grader till en mjölkchokladpannacotta, recept nedan.

Det här behövs till 4–6 port:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång alt ½ tsk vaniljpulver
100 g mjölkchoklad, gärna Vintage Planation Oat (nödfall Fazer)
Garnering:
Jordgubbar

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med vaniljfröna och vaniljstången. Ta upp vaniljstången och bryt chokladen i bitar.
  2. Rör om tills chokladen smält. Ta upp gelatinbladen och låt de smälta i grädden.
  3. Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i 3 timmar för att stelna. Garnera med jordgubbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *