Som av en ren händelse blir det vegetariskt även den här veckan. En värmande het soppa för en kall vinterkväll som avnjuts tillsammans med nybakad Focaccia. Min fru brukar göra den här soppan utifrån principen ”tager vad man haver”, men det passar sig inte riktigt här utan det här är en variant som jag provlagat några gånger.
Het soppa med röda paprikor och rotfrukter
Det här behövs till 3-4 personer
3 röda paprikor skurna i halvor
2 stora potatisar skurna i klyftor
1 sötpotatis (ca 300-400 gram) skuren i klyftor
1 stor gul lök skuren i klyftor
3-4 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt (jag tar ALDRIG ur kärnorna, men om du inte vill för het rekommenderar jag att ta ut dem), stick några hål i pepparfrukten med en gaffel.
1 liter grönsaksbuljong
1 ½ dl grädde
1 tsk malen koriander
Jordnötter och färsk koriander till topping
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg grönsaker och rotfrukter på en bakplåtspapper klädd plåt. Tillaga paprikorna, vitlöken och pepparfrukten cirka 20 minuter och potatisen och sötpotatisen ytterligare 10-15 minuter. Ta bort skalet från paprikan.
2. Koka upp grönsaksbuljongen tillsammans med grönsaker och rotfrukter, låt koka cirka 15 minuter. Mixa soppan slät, tillsätt grädde och mald koriander och koka upp. Smaka av, om den känns för het rör ner 1 msk balsamvinäger.
Focaccia
Grundreceptet kommer från Leilas ”A piece of cake”, baka den under tiden du tillagar soppan.
Det här behövs till 1 bröd
25 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl special.
Olivolja och flingsalt till plåten och topping tilsammans med rosmarin och oliver.
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunken och vispa unt den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tilsätt olivoljan med matsked, då släpper honungen från matskeden när du tillsätter den.
2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg som du jäser under bakduk i 45 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 oC.
4. Pensla ett bakplåtspapper med olivolja och strö över flingsalt. Platta ut degen tills den är 1 ½ till 2 cm tjock. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
5. Sätt fingrarna i degen så att det formas hål som du fyller med oliver. Strö över flingsalt och rosmarin och ringla över olivolja.
6. Grädda Focaccian cirka 10 minuter.
Servera soppan toppad med jordnötter och koriander tillsammans med Focaccian.
Vintips: Här går jag på aromatiskt vitt eller rosé från fast sortiment. Weingut Müller Kremstal Grüner Veltliner Vom Loess 2024 (Nr 2056, pris 149,-) hanterar sötman från rotfrukterna och hettan på ett utmärkt sätt. Les Lauzeraies Tavel 2024 (Nr 2724, pris 149,-) lever upp till ”passar till allt och funkar till inget”. Att dricka rosé och spela upp ljudet av vågor när det snöar, blåser och är kallt skapar en känsla av sommar.
Tips från tillfälligt sortiment
Bruna Grimaldi Nebbiolo d’Alba 2023 (Nr 93336, pris 179,-) – utmärkt till en pasta Bolognese med mycket vin i såsen.
Greywacke Sauvignon Blanc 2024 (Nr 92252, pris 199,-) – getostens bästa vän, servera tillsammans med karamelliserade valnötter och rödbetschips.

