Julkalender by Erik Grödahl – lucka 15

Starkvinsmåndag i julkalendern och denna gång tipsar jag om en Fino, så jag börjar med en introduktion. Fino (eller Manzanilla som den kallas om den kommar från Sanlucar de Barrameda) börjar sitt liv som ett vanligt vitt vin framställt av druvsorten Palomino som blir uppspritat till runt 15 % alkoholhalt. De uppspritade vinerna läggs sedan på en typ av fat som kallas Botas och det är nu tack var mikroklimatet som lagret av flor bildas på vinets yta. Några gånger per år fylls det på med fräscht vin för att behålla jästlagret i dessa fat som är fyllda till ungefär en fjärdedel.
Ett viktigt moment i framställningen är att prova av vinerna, det görs av en venenciadora eller venenciador beroende på om det är en kvinna eller man. En vanlig Fino eller Manzanilla märks med ett streck på fatet.
Den sista delen i framställningen som gör dessa viner unika är lagringen som kallas Solerametoden. Kortfattat går det till så att vin från tunnor som ligger staplade på varandra blandas (se bilden nedan). När fatet längst ner tappas på vin, fylls et på med vin från fatet ovanpå som i sin tur fylls på med vin från faten ovanpå osv. Det här innebär att vinerna hela tiden håller en jämn och hög kvalitet.
Om jag måste välja väljer jag Gutiérrez Colosía (Nr 76362, pris 239,-). Fin doft med utvecklade toner av rostat bröd, nötter, gröna äpplen och citrusfrukter. Den knastertorra smaken gör det till en utmärkt aperitif. Jag avnjuter den gärna runt 10 grader till rostade mandlar, oliver, manchego eller chark. Men två riktigt häftiga kombinationer är tillsammans med inlagd sill eller med ostron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *