Hur ofta dricker du en välgjord vit Rioja? Jag är övertygad om att svaret blir alldeles för sällan eller aldrig. Inget konstigt i det, eftersom de inte finns på Systembolagets hyllor. Den vanlige konsumenten köper det hen hittar på hyllan och om hen är handlar på Systembolaget i Piteå, så är valet El Coto Blanco på halv eller helflaska, vilket är så långt ifrån Muga Blanco du kan komma.
Muga Blanco 2018 (varunr 72877, pris 125,-) är gjort på 90 % Viura och 10 % Malvasia. Vinet har fått jäsa på nya franska ekfat i tre månader, för att sedan vila på jästfällningen i tre månader. Resultatet blir strålande. Komplex doft med toner av nötter, gula frukter och smör. Smaken är mycket frisk med en fet munkänsla och en lång eftersmak. Det här är ett vin du skall ha på lur hemma, det är väldigt mycket vin för pengarna. Servera till den heta fiskgrytan som du hittar recept på här nedan, det blir succé.
Det här behövs för 3-4 portioner
2 finhackade vitlöksklyftor
10-15 gram finhackad persilja
Saft och skal från en halv citron
1 dl olivolja
1 liten finhackad gul lök
1/2 tsk salt
600 gram torskrygg skuren i bitar
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 tsk paprikapulver
1 1/2 krm cayennepeppar
1 röd finhackad chilifrukt (om du vill ha grytan riktigt het behåller du kärnorna)
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 1/2 dl vitt torrt vin
5 dl fiskfond
Ev salt
200 skalade räkor
Bladpersilja
Nybakat bröd
Gör så här:
Mixa vitlök, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja, lök och salt till en slät röra.
Blanda röran med fisken i en skål. Låt stå i kylen minst en timme.
Hetta upp olivoljan tillsammans med paprikapulver, cayenepeppar, chilli och lök i en gryta, fräs 2-3 minuter. Tillsätt krossade tomater, vin och fiskfond och sjud 15-20 minuter.
Lägg i fisken och röran och sjud ytterligare 10-15 minuter på låg temperatur. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
Servera i skålar och toppa med räkor och bladpersilja.