Julkalender by Erik Grödahl – lucka 32

30 månader efter lansering finns fortfarande Gérard Bertrand Rivsaltes Ambre 1985 (varunr 8381, pris 120,-) kvar på hyllan i 312 Systembolagsbutiker. Det här vinet är en gåva till mänskligheten, vi pratar om ett vin vars druvor skördades för 34 år sedan. På den tiden fanns länder som Sovjetunionen, Tjeckoslovakien och Jugoslavien. Att dessa länder inte skulle finnas när dessa druvor i form av ett vin skulle avnjutas fanns nog inte i skördearbetarnas sinnevärld.
Men efter avslutad jäsning fick vinet vila 31 år på fat innan buteljering och under denna tid hann det hända mycket i vår värld. Det mest fascinerande är priset, 120 kronor för en halvflaska, det är på samma nivå som 8 cl av ett enkelt dessertvin på krogen. Min rekommendation, köp hem minst sex flaskor.
Doften är välutvecklad med toner av torkade frukter, choklad, nötter och rostat kaffe. Smaken är mycket söt med toner av torkade frukter och choklad, lång och komplex eftersmak.
Första gången jag provade vinet i juni 2017 avnjöt jag det tillsammans med en lingon- och chokladpaj (recept på www.polarica.se), en magisk kombination. Sedan dess har jag provat det till rumstempererad långlagrad hårdost, Erik Grais (recept på bloggen) och till chokladtryffel, alla kombinationer är lika utmärkta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *