Julkalender by Erik Grödahl – lucka 31

Något av det svåraste som finns i dryckesvärlden är att framställa bra alkoholfria röda matviner, det är mer eller mindre ett “mission impossible”. Eftersom socker är den smakbärare som behövs blir de alldeles för söta att servera till mat. Här är olika typer av bärdrycker ett mycket bättre alternativt. Till desserter däremot öppnar sig helt andra möjligheter. Producenten Alain Milliat är en av världens främsta producenter när det gäller alkoholfria drycker, något han började med året när Frankrike senast arrangerade fotbolls VM, alltså 1998. På Systembolaget hittar vi två av hans alkoholfria druvjuicer och dagens rekommendation är Jus Raisin Rouge Merlot (varunr 1924, pris 39,-). Det är som namnet antyder mycket russin i det här vinet både vad det gäller doft och smak, det är riktigt sött, men fungerar utmärkt som ett alkoholfritt dessertvin, som kan serveras till nedanstående chokladkaka.

Andalusisk chokladkaka 10-12 bitar
Jag serverades den här lättlagade och goda kakan på en vinprovning i Gällivare för tre år sedan under namnet italiensk chokladkaka, men jag har valt att kalla den andalusisk chokladkaka eftersom dryckestipset blir sherry. Jag propagerar ju för mindre socker, men det handlar om att vara pragmatisk i sina val i livet. Hellre än bra kaka med jämna mellanrum än att köpa bullar på macken.

Ingredienser
4 ägg
2 dl rårörsocker
2 dl ekologisk olivolja av bra kvalitet
300 gram mörk choklad, ca 70 procent, välj couvertyrchoklad från exempelvis Vintage Plantation.
2 dl dinkelmjöl
1-2 krm salt

Garnering
50-60 gram pinjenötter
Flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, smält chokladen och låt den svalna fem minuter.
Vispa ihop ägg och rårörsocker, tillsätt sedan olivoljan under vispning, avsluta med den smälta chokladen, dinkelmjölet och saltet, vispa ihop till en slät smet.
Smörj en bakform med olivolja och tillsätt smeten. Garnera med pinjenötter och flingsalt.
Grädda 20-30 minuter.
Låt den svalna och servera med en med eller utan en klick grädde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.