Julkalender by Erik Grödahl – lucka 30

Carignan är en druvsort som tidigare främst förknippades med massproducerande intetsägande viner från södra Frankrike alternativt att den bidrog med färg och tanniner i blandviner. När jag blev medlem i Munskänkarna i början av 2000-talet var den Frankrikes mest odlade druvsort, kanske för att den var druvan i franska militärens måltidsviner. Sedan dess har mycket hänt och det framställs fantastiska druvrena viner från Carignan i bl.a. Katalonien och Rioja i Spanien, Kalifornien samt i Valle Central i Chile för att nämna några ställen.
Ett vin som gjorde succé på Vintrender i Piteå i augusti och Stockholm i september var Cline Ancient Vines Carignane 2016 (varunr 77287, pris 149,-), så till den grad att antalet beställningar i Piteå ledde till att den kvalade in på hyllan. Till övriga Systembolagsbutiker får du beställa den. Vinet kommer från Contra Costa County i Central Coast i Kalifornien , ett vinområde som ligger öster om San Francisco.
Doften är stor med toner av mörka frukter, mörk choklad och färsk tobak. Fyllig smak med bra balans mellan strävhet och fruktsyra. Servera 15-17 grader i en glas med stor kupa till exempelvis en renfilé stekt i smör smaksatt med salt och peppar. Du kan med fördel lagra vinet 5-10 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *