Julkalender by Erik Grödahl – lucka 29

Bubblor, bubblor, bubblor, jag det är ju fredag. Verkligheten är att jag börjar varje dag när jag är på hemmaplan med bubblor, dessa underbara bubblor, men de jag börjar med är Piteås goda kranvatten som har fått bubblor från Sodastreamern.
Dagens tips däremot har fått sina bubblor från den traditionella framställningsmetoden. Waris Hubert är en liten familjeproducent som finns i Grand Cru-byn Avize i Côtes de Blanc. Jag besökte dem senast i oktober. Waris Hubert drivs av Stephanie och Olivier Waris. Jag fått veta innan att det var Olivier som skulle ta emot oss och eftersom jag hade träffat honom i Stockholm i april var jag övertygad om att han pratade engelska, men så var ju inte fallet det var ju Lars Torstensson som tolkade något som hade försvunnit ur mitt medvetande. Men det är på det viset att Champagnens språk är som kärlekens, det är universellt, vi förstår varandra oavsett modersmål och det blev ett fantastiskt besök, där vi pratade engelska och han franska. En extra bonus var att han spelade den musik som musten ”får lyssna på” under jäsningen.
En av mina personliga favoriter är deras Albescent Blanc de Blancs Grand Cru (varunr 74767, pris 399,-). Doften är till en början lite tillbakahållen, men efter en stund i glaset öppnar den sig och fram kommer doft av rostat bröd och valnötter. Den ovetande skulle förmodligen beskriva doften som mineralisk, men då skulle Olivier gå i taket, för han tycker att order mineralisk hänger ihop med döda rötter. Smaken är mycket frisk och välbalanserad, en utmärkt aperitif att servera till löjrom eller rökt torskmousse. Det är en cuvée från årgång 2011 och 2012 som har fått ligga 36 månader på jästfällningen och dosagen är 7 gram per liter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *