Cider är för merparten av svenskarna något sött och sliskigt som de dricker för att låta hämningarna släppa, men välgjord cider är en fantastisk måltidsdryck eller aperitif. Sverige framställer en del, vilket jag återkommer till i ett annat inlägg, men fokus idag är Baskien, det område som tillsammans med Normandie i Frankrike är världsledande inom denna genre. Först och främst Cider skall göras från äpplen eller päron, inget annat, i så fall är det kamouflerad alkoläsk.
Dagens rekommendation är Isastegi Cidra Natural (varunr 18015, pris 59,-). Den släpptes i tillfälligt sortiment den 18/10 och finns kvar i 54 butiker, så finns den inte på en hylla nära dig, be din Systembolagsbutik att beställa hem från någon butik som har den.
Doften påminner lite om mogen Champagne, här finns bokna höstäpplen, hö och vinäger. Smaken är frisk med en balanserad sötma.
Servera den runt 10 grader till ciderkokta musslor med aioli och nybakad bröd.