Pineau des Charentes

I söndags när vi hade tema starkviner på Munskänkanas 2-betygskurs i Piteå återupptäckte jag Pineau des Charentes, en dryck som jag tidigare frekvent hade med på mina vin- och chokladprovningar.
Pineau des Charentes upptäcktes i regionen Charente i Cognac för flera hundra år sedan. Det var en lokal vinbonde som av misstag hällde vin i ett fat som innehöll cognac. Flera år senare när han tog upp fatet från källaren upptäckte han till sin glädje att det innehöll en behaglig söt dryck. Numera framställs Pineau des Charentes genom att ojäst druvmust från området Charente spritas upp med cognac, vilket tar död på jästen och jäsningen uteblir, sedan får det vila på fat.
Över tid har det varit en av de mest uppskattade förstärkta vinerna i Frankrike. Bache Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old (varunr 76114, pris 269,-) som är den enda tillgängliga i Systembolagets sortiment är framställd från druvsorterna Ugni Blanc, Colombard och Folle Blanche, den har fått vila på fat i mer än 20 år. Doften är komplex med toner av cognac, torkade stenfrukter och nötter. Smaken är söt och välbalanserad. Servera 10-12 grader till blåmögelost eller Foie Gras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *