Tips på drycker som är okända för de flesta – Misal Prestige Extra Brut

Ärligt talat, när drack du ett mousserande vin från Kroatien senast? I söndags besökte jag producenten Peršurić Misal som drivs av systrarna Ana och Katarina Peršurić. Deras vingård ligger i Višnjan ungefär 15 kilometer öster om kuststaden Poreč i mellersta Istrien. De har 5 hektar vingårdsmark och framställer 40 000 till 45 000 flaskor per år. Inom jordbruket jobbar de med en metod som kallas för Integral, vilken är ekovänlig, jag kommer att skriva ett eget inlägg om den metoden längre fram.
De framställer 11 olika typer av mousserande viner,  alla enligt den traditionella metoden och alla håller mycket hög kvalitet. Tyvärr finns bara ett av vinerna tillgängligt i Sverige, men vi får vara glada för det lilla.
Misal Prestige Extra Brut (varunr 77684, pris 249,-) är en cuvée på 80 % Chardonnay, 10 % Pinot Noir och 10 % Malvazija Istarska. Vinet har fått ligga 36 månader på sin jästfällning och har 4 gram socker per liter.
Jag har följt det här vinet under några år och det har mognat med värdighet. Färgen är gyllengul, doften är inbjudande med toner av rostat börd, sherry och bokna äpplen. Munkänslan är härlig, först en frisk attack som övergår till krämiga bubblor och en lång eftersomak med toner av brioche och bokna äpplen.
Passar utmärkt till ostron eller blåmusslor kokta i mousserande vin alternativt på egen hand med några bitar rumstempererad gräddost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *