Dryckestips från hyllan – Château Bouscassé 2012

Trots en prishöjning med 20 kronor den 1/9, Château Bouscassé 2012 (varunr 2204, pris 149,-) är fortfarande ett riktigt bra köp. Det här vinet kommer från distriktet Madiran i sydvästra Frankrike. Det är en cuvée på 50 % Tannat, 26 % Cabernet Sauvignon och 24 % Cabernet Franc. Efter avslutad jäsning och 3-6 veckors maceration får vinet vila på sin jästfällning i 12-14 månader på franska ekfat varav hälften är nya.Vinet buteljeras ofiltrerat och får vila i vingårdens källaren ytterligare 2-3 år innan det släpps.
Det här är det perfekta lagrningsvinet, det klarar utan problem 15-20 år under bra lagringsförhållanden, med tanke på priset köp 6-12 flaskor vid varje släpp och prova dem mot varandra med 1-2 års mellanrum.
Färgen är mörkröd, doften är komplex med toner av mörka bär, färsk tobak, söt lakrits och mörk choklad. Smaken är mycket fyllig med hög strävhet och fruktsyra, de viktigaste faktorerna för lång lagring av ett rött vin.
Trots lagringspotentialen där här vinet kan drickas redan i kväll, men det kräver lite syrlighet och krämighet, så varför inte en pasta med krämig kantarellsås eller en hemlagad pizza på tortillabröd med mycket ost och soltorkade tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *