Jackfrukt paprikakash

Ett av sommarens resmål var Ungern, där vi tillbringade tre dagar i Héviz känt för sin hälsosamma sjö och tre dagar i Budapest. När jag tänker Ungern och mat, då är paprikan alltid närvarande. På marknaderna och i livsmedelsaffärerna finns de i olika färger, former och smakstyrkor. En ungersk maträtt som jag är väldigt förtjust i är kyckling paprikash och här har jag gjort en vegetarisk variant på den som jag har döpt till ”jackfrukt paprikash”. För dig som föredrar kyckling är det bara att ersätta jackfrukten med kyckling. Jackfrukten är köttig i sin konsistens och kan också användas som alternativ till kött om du vill göra en ”pulled” burgare. Den finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker.

Jackfrukt paprikash serverat med focaccia

Det här behövs för 2 personer:
1 burk Jackfrukt (565 gram, varav 280 gram frukt)
1 stor gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 röd chilifrukt med kärnor
1 – 1 1/2 msk sött paprikapulver (Édesnemes, csemege och csípös csemege heter de på ungerska)
1/2 tsk starkt paprikapulver (erös) eller 1 krm cayennepeppar
4 dl vatten + en tärning grönsaksbuljon alternativ 1 1/2 msk grönsaksfond
2 dl smetana
Salt och peppar efter smak
Olja att steka i
Gör så här:
  1. Skiva lök, paprika, finhacka chilifrukten och stek tills de blir mjuka. Tillsätt vatten, buljongtärning/fond, 1 msk sött paprikapulver och starkt paprikapulver/cayennepeppar. Låt koka upp.
  2. Låt jackfrukten rinna av och skär den i mindre bitar, lägg den i såsen och låt koka på svag värme 45-60 minuter.
  3. Tillsätt smetana och koka upp, smaka av med mer sött paprikapulver, salt och peppar.

Focaccia

Medan grytan kokar bakar du en focaccia.
Det här behövs för en plåt:
25 gram jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
1/2 dl olja (raps eller oliv)
2 msk rårörsocker eller honung
7-8 dl dinkelmjöl
Olja och flingsalt
Gör så här:
  1. Varmt vattnet och blanda ner jäst, olja socker eller honung. Tillsätt mjölet, lite i taget tills du har en slät deg. Låt jäsa under bakduk 20-25 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader, sätt lite olja i en långpanna, ta upp degen, lägg den i långpannen och knåda den lite, så att den är oljig. Tryck ut den så den täcker hela långpannan, strö över flingsalt och låt jäsa 15-20 minuter.
  3. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-12 minuter, låt svalna några minuter och bryt i mindre bitar.
  4. Servera tillsammans med ”jackfruit paprikash”

Dryckestips

En middag med inspiration från Ungern kräver ett ungerskt vin och skall du ha ett bra ungerskt vin då måste du beställa, men ju mer du beställer ju större är möjligheten att det så småningom kommer på hyllan.
Mitt förstahandsval kommer från min favoritproducent Pfneiszl som faktiskt kommer att vara med på Vinmässan i Piteå den 28/10. Deras Kékfrankos ”Dont look back in anger” 2013 (varunr 79682, pris 199,-) passar utmäkt ihop med denna rätt. Vinet säljs i förpackningar om tre flaskor, tycker du att det är för många dela med en vän eller två. Ytterligare ett snäpp upp hittar du Weninger Frettner Cabernet Franc 2012 (varunr 74059, pris 285,-) och här behöver du ”bara” beställa en flaska.
Alkholfritt alternativ blir Roomi svarta vinbär – aronia (varunr 1923, pris 69,-). Smakrikt med hög fruktsyra som balanserar syrligheten smetanan i grytan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *