Ett av sommarens resmål var Ungern, där vi tillbringade tre dagar i Héviz känt för sin hälsosamma sjö och tre dagar i Budapest. När jag tänker Ungern och mat, då är paprikan alltid närvarande. På marknaderna och i livsmedelsaffärerna finns de i olika färger, former och smakstyrkor. En ungersk maträtt som jag är väldigt förtjust i är kyckling paprikash och här har jag gjort en vegetarisk variant på den som jag har döpt till ”jackfrukt paprikash”. För dig som föredrar kyckling är det bara att ersätta jackfrukten med kyckling. Jackfrukten är köttig i sin konsistens och kan också användas som alternativ till kött om du vill göra en ”pulled” burgare. Den finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker.
Jackfrukt paprikash serverat med focaccia
- Skiva lök, paprika, finhacka chilifrukten och stek tills de blir mjuka. Tillsätt vatten, buljongtärning/fond, 1 msk sött paprikapulver och starkt paprikapulver/cayennepeppar. Låt koka upp.
- Låt jackfrukten rinna av och skär den i mindre bitar, lägg den i såsen och låt koka på svag värme 45-60 minuter.
- Tillsätt smetana och koka upp, smaka av med mer sött paprikapulver, salt och peppar.
Focaccia
- Varmt vattnet och blanda ner jäst, olja socker eller honung. Tillsätt mjölet, lite i taget tills du har en slät deg. Låt jäsa under bakduk 20-25 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader, sätt lite olja i en långpanna, ta upp degen, lägg den i långpannen och knåda den lite, så att den är oljig. Tryck ut den så den täcker hela långpannan, strö över flingsalt och låt jäsa 15-20 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 10-12 minuter, låt svalna några minuter och bryt i mindre bitar.
- Servera tillsammans med ”jackfruit paprikash”