Belgo Twin – bäst hittils från Pite Bryggeri

I går hade jag förmånen att prova nytillskottet i Pite Bryggeri’s portfölj Belgo Twin av typen belgisk dubbel. Jag hade höga förväntningar. Varför dessa höga förväntningar undar vän av ordning?
Den främsta orskaken är att Jeanette och Jörgen lämnar ingenting åt slumpen utan är noggranna hantverkare. I en bransch där skägg, långt hår, keps eller mössa är en av huvudingredienserna fortsätter paret Bergstedt att vara sig själva, de försöker inte sticka ut genom vare sig hippa eller färggranna etiketter utan litar helt och hållet på sin yrkesskicklighet och jag är övertygad det är ett koncept som kommer att vinna i längden. För är det något vi älskare av kvalitetsöl vill ha så är det en välbalanserad smakupplevelse. Ett tecken på deras noggrannhet är att de hade ett bra ölglas långt innan de hade produkter tillgängliga på marknaden. Det är av yttersta vikt att den här typen av öl serveras vid både rätt temperatur och i rätt glas annars försvinner en del av njutningen. Det är lite som att dricka en bra single malt i tumblerglas med is. Hur gått är det egentligen
Frågan kvarstår, levde Belgo Twin upp till mina höga förväntningar?
Ja, det gjorde den verkligen på alla sätt och vis. Färgen var mörkbrun och det blev en fin skumkrona. Doften var söt där sötman var knäckig/karamelliserad, det fanns toner av torkade stenfrukter, citrus och en viss kryddighet. Smaken var mjuk och krämig, lite som uppvispade grädde, medelfyllig och välbalanserad med en lätt beska i avslutningen.
Eftersom jag hade provsmakat ICA’s nya ost Folke några dagar tidigare hade jag lagt fram några bitar, så de var rumstemperade och det blev en perfekt kombo med Belgo Twin. Den fungerar nog också bra tillsammans med exempelvis en vitmögelost med lite fikonmarmelad eller bara på egen hand.
Min rekommendation servera 12-14 grader för maximal njutning.
Just när det gäller öltypen belgisk dubbel har jag en hel del att jämföra med eftersom jag är en frekvent besökare på Belgobaren och Belgo Twin skulle klara sig mycket bra i det sällskapet och det är ett högt betyg.

Avslutningsvis, vad är belgisk dubbel?

Det är en öltyp som härstammar från Storbritannien där det var vanligt att separera de olika silningarna av vörten i olika styrkor. Den öl som bryggdes på den först avrunna vörten och innehöll mer socker fick benämningen dubbel eftesrom den blev alkoholstarkare än den andra avsilningen som benämns enkel.

Den mörkbruna färgen kommer från det mörka kandissockret och det är därför ölet ofta får karamelliserade och knäckiga toner.

Det kommer att dröja tills december innan den finns på Systembolaget, men du som är nyfiken kan bege dig till Ångbryggeriet i Piteå där det är release fredagen den 29/9 kl. 16.00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *