Nytt utseende, men samma gamla Erik

Att hitta bra viner som är dyra, det kan alla, men att hitta viner i ett lägre prissegment som är bra, det är betydligt svårare. En av mina missioner är att kunna rekommendera viner som uppfyller mina kriterier vad det gäller hållbarhet och kvalitet till plånboksvänliga priser.

När jag väljer viner är det viktigt att druvorna i den mån det är möjligt är fria från skadliga bekämpningsmedel, att arbetarna får avtalsenliga löner, att el- och vattenförbrukning inte är för hög m.m. Det är ett tidskrävande jobb att hitta dessa viner, men det är mitt bidrag till eftervärlden.

Så frågan är, vart skall jag vända blickarna för att hitta dessa viner? De finns överallt i vinvärlden, men ett geografiskt stort område som har fokus på dessa kriterier är norra Spanien som sträcker sig från Galicien i väster till Katalonien i öster. Här hittar du områden som Rias Baixas, Ribeira Sacra, Bierzo, Toro, Rioja och Penedés för att nämna några. Även inom dessa områden finns det undantag, men överlag är det fokus på hållbarhet.

 

I det senaste nyhetssläppet på Systembolaget hittar vi ett sådant vin, Carodorum Issos 2015 (varunr 2744, pris 99,-)från Toro i Castilla y Léon. Skulle jag prova vinet blint skulle prislappen hamna betydligt högre. Det här är ett välbalanserat vin med hög strävhet och fruktsyra, vilket ger förutsättningar att lagra det 15-20 år, en perfekt, lite försenad dopgåva till ett barn fött 2015.

Carrodorum Issos 2015 är gjort på 100 procent Tinta de Toro som är det lokala namnet för Tempranillo. Doften är kraftfull med toner av mogna mörka frukter som plommon, moreller, blåbär och fattoner såsom nyrostat kaffe och mörk choklad. Munkänslan är smakrik med toner av ovanstående aromer, eftersmaken är lång och välbalanserad.

Passar utmärkt att servera till lamm eller viltkött med krämiga eller syrliga tillbehör.

Rekommendationen är att köpa 6 eller 12 flaskor och följa vinets utveckling, för här har du ett lagringsvin till ett fyndpris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *