Äntligen…. hittade jag en god Müller-Thurgau

Utan att ha kvar alla provningsanteckningar kan jag med säkerhet säga att jag har provat mer än 10 000 viner genom åren, säkert det dubbla, trots alla dessa viner så kommer jag ihåg den enda gången jag provade ett gott vin på druvan Müller-Thurgau, det var på en provning med producenten Burgerspital från Franken 2005, men det var innan jag träffade Jott Alte Reben Trocken för några veckor sedan, men vi börjar med en kort bakgrund.

Müller-Thurgau har varit en arbetshäst inom den tyska vinindustrin, under 70-talet hade druvan passerat Riesling och var Västtysklands mest planterade druvsort mycket “tack vare” att den hade så hög avkastning. Den var en av druvorna i de tyska halvtorra  “exportframgångarna” Blue Nun och Liebfraumilch. Druvan är en korsning mellan Riesling och Madeleine Royal som gjordes av schweizaren Hermann Müller 1882. Druvan’s andra namn Thurgau kommer från kantonen med samma namn, där Herman föddes.

För mig var schablonbilden av Müller-Thurgau, halvtorrt och billigt, så med det i backfickan blev jag glatt överraskad när jag provade Weingut Achim von Oetinger Jott Alte Reben Trocken 2016 (varunr 73199, pris 179,-). Doften är inbjudande med aromer av torkade stenfrukter, gula äpplen och mineral. Smaken är mjuk med balanserad fruktsyra. Ett perfekt vin till maträtter med exempelvis grönsaker, fisk- och skaldjur och kyckling med inspiration från det sydostasiatiska köket.

Producenten bak detta hantverksvin, Weingut Achim von Oetinger kommer jag att skriva mer om den 5 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *