Pakistansk Daal

Det här inlägget var infört som en krönika i Gratistidningen i Piteå, Älvsbyn, Boden, Kiruna och Pajala den 3/10. Krönikan är skriven av undertecknad. I morgon kommer jag att skriva om druvan Müller Thurgau och producenten Achim von Oetinger.

När jag vaknade idag (fredagen den 28/9) var det första gången jag upplevde frost denna höst, men det kan ju bero på att jag har varit en del på resande fot. När kylan kommer smakar det gott med något som värmer inombords och då blir det ofta ett mustigt långkok. Den här rätten däremot går väldigt snabbt att tillaga, det är en daal, som troligtvis har sina rötter i nuvarande Pakistan.

Jag har suttit och planerat lite inför resten av hösten och kommit fram till att ”alla skall med”. Så de kommande två recepten blir baserade på fisk och kött innan det blir dessert och vegan/veganskt.

Något Ni redan nu skall lägga in i almanackan är sjätte upplagan av Vinmässan i Piteå, som är lördagen den 27/10 på Piteå Stadshotell. Mer information finns på piteastadshotell.com eller på Vinmässan Piteå på Facebook. Det eventet är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om vin och framför allt få prova kvalitetsviner till en moderat peng. Nytt för i år är att vi också har ett antal alkoholfria viner,

Daal
1 finhackad gul lök
200 gram morötter i medelstora tärningar
1 finhackad röd chili
1 msk curry
400 gram kokosmjölk¨
3-4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 ½ msk koncentrerad grönsaksfond
3 dl röda linser
100 gram gröna ärtor
½ tsk salt
Ev svartpeppar
Olja att steka i
Creme Fraiche/Smetana
Koriander

Gör så här:

  1. Stek löken i olja på medelvärme 2-3 minuter, tillsätt sedan morötter, chili och curry och fräs ytterligare 2-3 minuter.
  2. Häll över kokosmjölk, 3 dl vatten och grönsaksbuljongen/koncentrerad grönsaksfond och koka upp.
  3. Tillsätt linserna och koka cirka tio minuter, rör ner ärtorna och koka ytterligare 5 minuter, tillsätt eventuellt mer vatten.
  4. Smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar.
  5. Servera med en klick Creme Fraiche/smetana och lite koriander.

Dryckestips:

Curry kräver ett aromatiskt vin och jag hittade en ny favorit för några veckor sedan på druvan Müller Thurgau (MT). MT är en gammal korsning som framför allt har använts i billiga massproducerade menlösa tyska sockerbomber, som exempelvis Blue Nun. Druvans ”fördel” är att den har gett stora skördar, vilket innebär billiga viner. Jag kan bara minnas att jag vid ett tillfälle tidigare har provat en god Müller Thurgau, men det var innan jag träffade på Weingut Achim von Oetinger Jott Alte Reben Trocken 2016 (varunr 73199, pris 179,-), beställ några flaskor du kommer att bli glatt överraskad. Jag skriver mer om denna druva på min blogg grodahl.se den 3/10.

Alkoholfritt: Jag har skrivit det förut och måste tyvärr upprepa det, utbudet av aromatiska vita alkoholfria viner är skralt, så vi får damma av min gamla favorit, Leitz Eins Zwei Zero Riesling (varunr 11901, pris 69,-). Jag jobbar hårt på att hitta fler bra alkoholfria alternativ, men eftersom konsumenterna inte är beredd att betala för ett bra alkoholfritt vin väljer många att istället massproducera ett enkelt vin, avalkoholisera det och tillsätta en massa socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *