#thesherryrevolution – del 1 Palomino Fino

Om Palomino vore en människa skulle den anses vara en rätt harmlös och anonym individ som inte gjorde något större väsen av sig förutom att vara produktiv vid löpande bandet och där tillsammans med rätt attribut skulle denna människa uppfattas som riktigt häftig.

Det är exakt så Palomino (Palomino Fino, Palomino Basto eller Palomino de Jerez) den är neutral och ger hög avkastning, vilken är den främsta anledningen till att den odlas utanför Jerez även om det under det senaste decenniet har börjat dyka upp något lysande vin från Galicien eller någon av Kanarieöarna. På Kanarieöarna är den känd under namnet Listan Blanco och de har de största planteringarna utanför Jerez. Druvsorten härstammar från Jerez och förutom i tidigare nämnda områden odlas den bl.a. i Portugal (Malvasia Rei) Frankrike (Listan) och i Sydafrika under namnet Fransdruif (vit fransk).

Men det är när vi kommer till Jerez det händer något, då blir vinerna magiska, men det har in första hand inget att göra med druvan utan den främsta orsaken är att den helt eller delvis framställs under ett täcke av flor (jäst) och lagringen i Solerasystem.

I mina ögon är sherry världens bästa måltidsdryck sätt till pris och kvalitet. Från idag till den 16 oktober så arrangeras ”The sherry week” för femte gången i mer än 30 länder. Jag kommer de närmste sju dagarna att presentera de olika sherrytyperna Fino, Manzanilla, Palo Cortado, Manzanilla, Oloroso,  Cream och PX lite mer ingående vad det gäller framställning och lagring, detta tillsammans med recept på tilltugg eller mat, så häng med på resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *