Canadian fishcakes

För ett par veckor sedan fick jag en fantastisk bok av min kollega Åsa, som heter ”2 x 45”. Det är en fotbollskokbok som innehåller 45 magiska matcher och 45 matchande maträtter. En guldgruva för en ”fotbolls- och matnörd” som mig, alla borde ha en sådan omtänksam kollega som Åsa. Direkt jag kom hem satte jag mig och bläddrade i boken och jag fastnade för Canadian Fishcakes, som ursprungligen kommer från det thailändska köket och här gjort med en kanadensisk twist, som författarna utrycker det. Matchen då? Sverige-Kanada VM-semifinal 2003, där ett utspelat Sverige vände 0-1 till 2-1 sista kvarten, det avgörande målet av Josefine Öqvist, jag minns det som i går. Den här boken kommer att bjuda på många glädjestunder och jag lär dela med mig av fler recept vad det lider.
Canadian Fishcakes
4 portioner
400 gram finhackad torskfilé
100 gram finhackad crabstick
½ dl finhackad bladpersilja
½ dl finhackad koriander
1 msk finriven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk limesaft
1 finhackad röd chilipeppar
1 msk lönnsirap eller rårörsocker
½ tsk risvinäger
1 ägg
Salt och grovmalen svartpeppar.

Salsa
1 strimlad röd chilipeppar
¼ finhackad gurka
1 finhackad gul lök
1 dl finhackad bladpersilja
2 finhackade tomater
1 msk rödvinsvinäger
½ dl limesaft
Finhackad koriander
Finhackad thaibasilika
Salt & grovmalen svartpeppar

Himmelska Fridens dippsås
2 dl fisksås
2 msk rödvinsvinäger
1 ½ lime i tunna skivor
1 msk rårörsocker
1-2 röda chilifrukter
Finhackad mynta
Finhackad koriander
Finhacka persilja
2 msk sesamfrön

Till servering
Romansalladsblad

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till färsen med en stavmixer. Forma färsen till stora runda biffar. Innan du steker dem tillagar du salsan och Himmelska Fridens dippsås.
  2. Salsa: Blanda chili, gurka, lök, persilja och tomater i en skål. Häll i vinäger, limesaft och örter, smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
  3. Himmelska Fridens dippsås: Blanda fisksås, vinäger, lime och rårörsocker i en skol. Tillsätt chili, mynta, koriander, bladpersilja och sesamfrön, rör om.
  4. Stek biffarna tills de är genomstekta.
  5. Servera i salladsblad och toppa med en klick salsa, doppa i Himmelska Fridens dippsås.

Vintips: Både Kanada och Sverige är vinproducerande länder, men jag söker mig till Sveriges finalmotståndare 2003, Tyskland (förlust 0-1 på stopptid) och väljer Krug’scher Hof Rosengarten Riesling 2020 (Nr 55274, pris 199,-), det blev en magisk kombination.
Alkoholfritt: Vi stannar i Tyskland och dammar av min personliga favorit, Leitz Eins Zwei Zero Alcohol Free (Nr 11901, pris 72,-).

Om två veckor är jag tillbaka med mina mousserande, vita och röda vintips inför sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *