Mina favorit roséviner

När du läser den här krönikan har kanske den första dagen med strålande sol från en klarblå himmel och värme i luften infunnit sig, alltså dagen då försäljningen av rosévin ökar med flera hundra procent på Systembolaget, om den dagen infinner sig måndag-lördag. Många blir besvikna när favoritrosén sålt slut och irritationen kan ibland helt felaktigt rikta sig mot Systembolagets personal som är helt oskyldiga till kundens brist på framförhållning. För det är så här det ligger till, när jul, nyår, påsk och midsommar inträffar, det går att utläsa i almanackan, så därför är Systembolagets hyllor välfyllda inför dessa högtider, däremot är den första varma dagen svårare att förutse. Så om du gillar rosé, köp i god tid.

Vill du prova några av de roséviner jag rekommenderar är du välkommen till minimässan Vintrender on Tour på Ångbryggeriet i Piteå den 29/4, för mer info eller bokning mejla erik@grödahl.se
Många av de bästa rosévinerna ligger i beställningssortimentet, så passa på att blanda ihop en kartong eller två från mina tips, så räcker det hela våren och sommaren och om du har kvar efter sommaren är det ingen ”katastrof”, rosévin är ett året runt vin och som jag har skrivit i tidigare krönikor, det är väldigt gastronomiskt och klarar många typer av svåra smaker såsom saffran, curry, inlagd sill och surströmming.

Här kommer mina tips i prisordning, viner märkta med bs ligger i beställningssortimentet.
Domaine Collavery 2021 (Nr 2859, pris 104,-) – ute i sista sekunden? Den här finns på många hyllor.

Guigal Côtes du Rhône 2020 bs (Nr 50612, pris 129,-) – Ett fynd från en av Franrkikes bästa producenter.

Les Lauzeraises Tavel 2021 (Nr 2724, pris 139,-) – Vinjournalisterna och många andras stora favorit, har utsetts till bästa rosé tre av de fem senaste åren.

Rosé de Purcari 2020 bs (Nr 72881, pris 149,-) – vinet som fick sitt genombrott i Piteå 2016, den moldaviska vingården Purcari är värd att uppmärksamma eftersom den har upplåtit utrymme åt många ukrainska flyktningar sedan krigsubrottet. Med tanke på att importören har sitt säte i Ullånger vid Höga Kusten är detta det naturliga valet till surströmming. Säljs i kartonger om 6 viner, så dela med en vän om du tycker det är för mycket.
Rings Rosé 2021 bs (Nr 56599, pris 149,-) – en spännande tysk på 100 % Spätburgunder (Pinot Noir).

Routas Rosé 2021 bs (Nr 56982, pris 149,-) – för många finns det ett likhetstecken mellan rosé och Provence, testa, vad tycker du?

Pietro Cassina Rosa Rosarum Vino Rosato 2020 bs (Nr 74298, pris 159,-) – en favorit bland många när vi hade Vintrender i Luleå den 15/4.

Pittnauser Rosé 2021 bs (Nr 76829, pris 179,-) – Ytterligare en rosé som säljs i 6-pack, men se det inte som ett hinder, denna österrikare är grym.

Ribas Rosat 2021 bs (Nr 79361, pris 189,-) – många förknippar Mallorca med sol, bad och värme, men här görs också fantastiska viner.

Mousserande
Även om jag förespråkar Champagne i de flesta lägen, så är det oftast bättre att välja något annat av två anledningar. Det tillverkas inte så mycket rosé Champagne, vilket gör den dyrare och framför allt rosé Champagne förknippas med romantik och allt som har med romantik att göra har en tendens att bli dyrt, men det finns ett undantag och jag börjar med det:
Waris Hubert Succulent Premier Cru Rosé Brut bs (Nr 73056, pris 399,-) – i motsats till ett stilla rosévin framställs de flesta mousserande genom att tillsätta en skvätt rött vin till det vita.

Mulderbosch Sparkling Rosé 2020 (Nr 77909, pris 99,-) – bs i Norrbotten – ett budgettips för den stora festen, mycket vin för pengarna.

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé Brut Extra bs (Nr 70576, pris 199,-) – Undantaget som bekräftar regeln, Clotildes knastertorra får sin färg från skalen.

Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat 2019 bs (Nr 97016, pris 239,-) – en högklassig spanjor om det vankas tapas eller paella.

Recept på tilltugg som passar utmärkt till rosé

Om du inte vill lägga tid i köket så finns det många enkla tilltugg att köpa färdiga, exempelvis rumstempererad gräddost, oliver, rostade mandlar, jamon serranolindad manchego, färskostfylld pepparfrukt m.m. Men för dig som vill göra något eget finns det några spännande recept här:


Krabbröra med avokado och pepparrot toppad med tångrom
200 gram crabsticks
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk + ½ msk olivolja
1 msk + 1 ½ msk riven färsk pepparrot
1 stänk tabasco
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
2-4 msk tångrom

  1. Finhacka crabsticksen. Halvera avokadon och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet tillsammans med citronsaften med en gaffel.
  2. Blanda crabsticks och avokado med 2 msk olja och krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran i skedar eller på baguettskivor Garnera med tångrom, ½ msk pepparrot och olivolja.
    Oströra
    Rör ihop 100 gram riven lagrad hårdost (exempelvis Västerbotten, Präst, Svecia eller liknande) med 0,5 dl Smetana, smaksätt med salt och svartpeppar. Servera på mandelpoatischips och toppa med svart tångrom.

Mousse på torskrygg i rågchips toppat med räkor (räcker till 15 personer som tilltugg)
140-150 gram torskrygg
½ liter vatten
3 msk grovsalt
25 gram smör
3 msk smetana
1 msk dill
2 krm liquid smoke

  1. Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka 5 minuter tills den flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt den rinna av.
  2. Hyvla smöret med osthyvel och lägg i botten på en bunke. Lägg på den varma torsken och rör ner smetana, dill och liquid smoke. Rör ihop.
    Majonnäs (Till räkor i saffranscréme och räkröra)
    1 äggula
    1 tsk fransk senap
    4/5 tsk vitvinsvinäger
    1 krm salt
    1/2 krm vitpeppar
    1.5-2 dl rapsolja
    Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.

Räkröra
Det var lite, tager vad man haver
1 dl majonnäs
½ dl Créme Fraiche eller Smetana
1 burk röd tångrom
Räkor
Dill
Några droppar Tabasco eller Sriracha

Smördegsrullar med rökt lax
Till ca 30 st

1 smördegsrulle + 1 ägg till pensling
100 gr rökt lax i små tärningar
2 dl grovriven smakrik ost (Allerum präst, Västerbotten, etc)
1 dl hackad dill
3 msk svensk senap
½ tsk grovmald vitpeppar

  1. Blanda lax, ost, dill, senap, peppar och fördela på smördegsrullen.
  2. Rulla ihop och skär i rullar. Pensla med ägg och grädda 225 oC i 8-10 minuter.
  3. Kan serveras både kalla och varma.

Räkor i saffranscremé
1-1½ dl majonnäs
3-5 msk crème fraiche
1 påse saffran
½ krm cayennepeppar
500 g oskalade räkor
100 g färska svamp
Salt

  1. Finhacka svampen och fräs den tills all vätska försvunnit, tillsätt lite smör och stek några minuter.
  2. Blanda majonnäs, créme fraiche, saffran och cayennepeppar. Tillsätt räkor och svamp. Smaka av med salt. 
    Kronärtskocksröra
    1 burk kronärtskocksbottnar
    6 sardeller i olja
    2 tsk kallpressad olivolja
    1/2 tsk citronsaft
    1/2 flingsalt
    1 krm svartpeppar
    Bladpersilja
  3. Häll av kronärtskocksbottnarna, hacka dem grovt och lägg dem i en bunke.
  4. Hacka sardeller grovt och tillsätt dem tillsammans med olivolja.
  5. Mixa med stavmixer till en slät röra.
  6. Smaka av röran lite citronsaft, flingsalt och svartpeppar i taget.
  7. Servera på baguetteskiva och toppa med bladpersilja.
    Finns också att köra färdig på Willys och ICA.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *