Krabbiffar med dillmajonnäs

Trots allt elände runt covid-19 måste livet gå vidare. I min krönika för två veckor sedan skrev jag att det kommer säkert någonting bra ur det här och nya affärsidéer kommer att födas. Jag som har dryckesprovningar som en del av mitt levebröd har fram tills för några veckor sedan jobbat ”ansikte mot ansikte” och rest ganska mycket i vårt avlånga land för att genomföra mina provningar. När vi numera inte kan mötas i stora sällskap försvinner det benet i min verksamhet och en relativt stor del av min inkomst försvinner. Som egen företagare har jag inget annat val än att hitta nya sätta att försörja mig på. Min fru har i många år tyckt att jag skulle börja med digitala provningar, men jag har inte kommit till skott, men nu gick det fort och på skärtorsdagen höll jag min första digitala provning med fler än 100 deltagare som satt utsprida i hela landet. Det var hur kul som helst. Efterfrågan på fler provningar är stor och här kan vi i framtiden se miljövinster i form av färre resor. Vill du ta del av någon digital provning, titta in på evenemang på By Erik Grödahl på Facebook.
Veckans recept är krabbiffar i form av ”budget i lyxförpackning”. Vi har tidigare använt kungskrabba i detta recept, men testade med surimi sticks när vi hade gäster i fredags, det var ingen skillnad i smak och konsistens.
Det här behövs till fyra personer:


½ krm saffran
1 tsk konjak eller annan brandy
¾ kilo potatis
Ca 400 gram surimisticks
4 salladslökar eller en liten purjolök
2 msk smör
1 msk finhackad röd spansk pepparfrukt
1 msk finhackad citrongräs
3 stora ägg
1 ½ tsk salt
smör till stekning

Dillmajonnäs
2 dl majonnäs (hemlagad)
2 msk hackad dill
1 finhackad vitlöksklyfta

Tillbehör: Rucolasallad

Gör så här:

  1. Blanda ½ krm saffran med konjak. Låt stå.
  2. Dillmajonnäs. Blanda majonnäsen med dill och vitlök. Ställ i kylen.
  3. Koka potatisen. Pressa och låt svalna.
  4. Skär surimisticks i mindre bitar och rör ihop med saffransblandningen.
  5. Skiva salladslöken och fräs den i smör. Tillsätt pepparfrukt och citrongräs och låt det fräsa med en stund.
  6. Mixa potatis, surimisticks, lökblandningen, ägg och smaka av med salt.
  7. Forma 14-16 biffar. Stek dem några minuter på var sida på medelstark varme. Servera dem varma med dillmajonnäs och rucolasallad.

Dryckestips: Vi hade tema Chenin Blanc på den middag där dessa biffar serverades och det blev en klockren kombination. På hyllan i alla butiker utom Älvsbyn i Gratistidningens utdelningsområden hittar Ni Stellenrust Chenin Blanc 2019 (varunr 2808, pris 119,-). Vinet har en stor doft av färska stenfrukter, bivax och citrus. Smaken är torr och medelfyllig med frisk syra. Servera 10-12 grader. Du som har tålamod söker dig till beställningssortimentet och inväntar Kloof Street Chenin Blanc 2019 (varunr 73702, pris 139,-).

Alkoholfritt: Aldea 0,0 White (varunr 19005, pris 50,-) har blivit en favorit bland de alkoholfria vinerna. Den friska syran i kombination med relativt låg sockerhalt gör den till en bra följeslagare till den här typen av skaldjursrätter. Servera runt 10-12 grader.

Fyndtipset: Påskhelgens stora överraskning när vi provade vin till souvas var La Foto de 1938 2016 (varunr 78982, pris 119,-) från Navarra i norra Spanien. Ett smakrikt och välbalanserat vin på 30 % Tempranillo, 30 % Graciano, 30 % Merlot och 10 % Garnacha. Servera 16-17 grader. Det här vinet har stora förutsättningar att bli en av sommarens favoriter på grillfesten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *