Ostgratinerad blomkål med rosmarin och bacon

När jag skriver den här krönikan en tidig morgon dagen innan skärtorsdag, har vi haft några fantastiska vårvinterdagar med sol från klarblå himmel, så vore det inte för det inte för temperaturen hade det varit klassiskt svenskt roséväder. I min värld är rosé ett året om vin och det bästa alternativet till påskbuffén som Ni har avnjutit när Ni läser dessa rader, så då har Ni fått en föraning om vad som blir temat i nästa krönika. Den här veckan blir det inte lika mycket färg i form av en ostgratinerad blomkål med rosmarin och bacon, men så är det i matens värld, det mest färglösa kan smaka helt fantastiskt.
Ostgratinerad blomkål med rosmarin och bacon
Det här behövs för 3-4 personer
2 st blomkål
50 gram smör
50 gram vetemjöl
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven långlagrad hårdost
2 dl pankoströbröd
2 msk smör
1 finhackad vitlöksklyfta
Finhackad rosmarin
200 gram bacon
Salt
Grovmalen svartpeppar
Smör till stekning
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 oC.
  2. Dela blomkålen i medelstora buketter och koka dem i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Låt buketterna rinna av och lägg dem i en smord ugnsfast form.
  3. Smält smöret till såsen och rör ner vetemjöl och låt det fräsa ett par minuter på medelvärme under omrörning. Rör ner grädde och mjölk och låt koka ett par minuter under omrörning så att det inte klumpar sig. Ta kastrullen från plattan och rör ner hälften av osten. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Häll såsen över blomkålen och gratinera i ugnen cirka 20 minuter tills det får fin färg.
  5. Spröstek bacon ett par minuter och ta det från pannan, stek pankoströbrödet i fettet som är kvar i pannan och tillsätt smör, vitlök och rosmarin.
  6. Toppa den ostgratinerade blomkålen med bacon och pankoströbröd.

Vintips: Här har vi både fett och sälta på tallriken så det fungerar bra med ett vin med hög strävhet och fruktsyra som mjukas upp av maten. Ha lite framförhållning och beställa några flaskor av Chiara Condello 2018 (Nr 91224, pris 175,-). Servera runt 17 grader och lufta gärna vinet minst 4-5 timmar i en karaff. Det här är ett fantastiskt bra vin som förtjänar ett bättre öde än att vara i beställningssortimentet samtidigt som designade kändisviner upptar hyllplats på hyllorna. Vad är det som får en person med minst gymnasieutbildning att ta det orationella beslutet att köpa ett kändisvin? Ja, den frågan skulle jag gärna vilja ha svar på för det är ju en dållig affär sju dagar i veckan.

Alkoholfritt: Här blir rekommendationen en alkoholfri APA, alltså en American Pale Ale i form av Northern Monk Holy Faith (Nr 1945, pris 19,90), serveringstemperatur 8-10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *