Saffransrisotto med blåmusslor

För en vecka sedan hade vi träff med vårt lilla vinprovningsgäng som har träffats 3-4 gånger per år i mer än 20 år. Den här gången var temat Frankrike vs Spanien, mousserande, vitt och rött. Till de vita vinerna avnjöt vi en ljuvligt god saffransrisotto som toppades med blåmusslor och det blir veckans recept.
Saffransrisotto med blåmusslor
Det här behövs för 3-4 personer
1 msk smör till stekning
1 liter fond eller buljong (jag använde grönsaksbuljong)
1 finhackad liten gul lök eller två schalottenlökar
25 gram smör
3 dl arborio- eller avorioris
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 paket saffran
25 gram smör
75 gram riven långlagrad hårdost, gärna Västerbotten
Salt och nymalen peppar
Topping
500 gram blåmusslor (jag använde frysta färdigkokta, som jag kokade i vitt vin 4-5 minuter)
50 grav tunt hyvlad eller riven långlagrad hårdost, gärna Västerbotten
Persilja
Flingsalt
Olivolja
Gör så här:

  1. Koka upp fonden.
  2. Fräs löken i en kastrull eller stor stekpanna i smör, rör ner riset, låt det svettas tills riskornen är genomskinliga.
  3. Häll över vinet låt det koka in, späd med fond under omrörning på svag värme tills nästan all vätska kokat in. Ta bort kastrullen/stekpannan från plattan eftersom riset efterkokar.
  4. Tillsätt saffran, smör och ost. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Ställ tillbaka risotton på plattan och rör ihop.
  6. Servering: Lägg risotton på tallrikar, toppa med riven ost, persilja, flingsalt och ringla över olivolja.

Vintips: Saffran och vin brukar vara en svår kombination, men det finns lösningar på allt, i beställningssortimenet hittar Ni Dominio de Tares Godello 2021 (Nr 72451, pris 199,-). Servera runt 10 grader.

Alkoholfritt: En pärlande cider fungerar utmärkt till denna anrättning, Jus de Pommes à Sydre Perlant Alcohol Free (Nr 11959, pris 89,-). Serveringstemperatur 8-10 grader.

Påsktipset: Om en vecka är det dags för många att gå på påskleidighet, avnjuter Ni ett tradtitionellt påskbord är en rosé den bästa kompromissen. Jag tipsade om Les Lauzeraies 2021 (Nr 2724, pris 139,-) redan för två veckor sedan, men repetition är kunskapens moder.
Väljer Ni lamm, så hittar Ni högklassiga Guigal Côtes-du-Rhône 2019 (Nr 2011, pris 139,-) på hyllan de flesta Systembolagsbutiker, servera runt 17 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *