Getostrisotto med karamelliserade valnötter, rödbetschips och stekt grön sparris

­­­

Den här krönikan publicerades i Gratistidningen i Piteå 28/5-2019 och är skriven av undertecknad.

På den norska nationaldagen fredagen den 17/5 kom solen och värmen till Piteå. Jag hade lite inplanerade aktiviteter under helgen och gick till Systembolaget vid 13-tiden för att hämta ut lite viner som jag hade beställt eftersom det brukar vara rätt lugnt vid den tiden, men icke… Det fina vädret skapade en köphysteri av sällan skådat slag, något som jag av någon borde ha vetat.  Så, bara som en lite påminnelse, ha mitt tips från förra krönikan i åtanke, ha framförhållning.

Veckans recept är risotto, en rätt som kan varieras på hur många sett som helst, den här gången blir det med getost.

­­Getostrisotto med karamelliserade valnötter, rödbetschips och stekt grön sparris

Det här behövs till två personer:

1 1/2 dl arborioris

1 liten gul lök

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin (gärna samma som i glaset)

1/2 liter grönsaksfond

100 gram getost

Salt och peppar

Några matskedar smör

Rödbetschips:

2-3 rödbetor

Olivolja

Salt

Karamelliserade valnötter

1 dl valnötter

2 msk farinsocker

2 tsk neutral rapsolja

Salt

1 knippe grön sparris

Smör

Flingsalt

Rödbetschips: Sätt ugnen på 125 grader. Skala och skiva rödbetorna tunt, Lägg dem i en bunke, häll över lite olivolja och salta, lägg rödbetsskivorna en bakplåtsklädd plåt och torka i ugnen cirka en timme.

Risotto: Lägg riset i vatten. Finhacka löken och stek den på låg värme tills den blir genomskinlig, under tiden kokar du upp kycklingfonden. Skölj riset och låt det fräsa 3-4 minuter tillsammans med löken. Häll över vinet och låt det koka in. Späd med grönsaksfond i omgångar och låt det koka in. I slutet tillsätter du getosten och låter den smälta, smaka av med salt, peppar och smör.

Karamelliserade valnötter: Rosta valnötterna i oljan i en stekpanna 2-3 minuter tills de får fin färg. Strö över farinsocker och salt och rör ihop. Stek några minuter tills farinsockret har karamelliserats. Lägg valnötterna på ett bakplåtspapper och separera dem. Låt svalna.

Sparris: Skär sparrisen i mindre bitar och stek i smör några minuter, strö över lite flingsalt.

Servera risotton och toppa med karamelliserade valnötter, rödbetschips och sparris.

Dryckestips: Getostens bästa vän är en frisk Sauvignon Blanc. Ni som handlar i Piteå kan plocka Clotilde Davenne Saint Bris 2017 (varunr 70241, pris 139,-) från hyllan, den måste beställas till övriga butiker. Ett alternativ som finns på hyllan i de flesta butiker i Norrbotten är Domaine de la Villaudière Sancerre 2017 (varunr 5338, pris 179,-)

Alkoholfritt: En dryck som blir mer och mer förekommande i det alkoholfria sortimentet är must. Beskows VY Äpple + Humle (varunr 1965, pris 49,-) är framställt av bl.a. äpplen och rabarberjuice och humle av sorten Nelson Sauvin. Den humlesorten ger karaktär av druvan Sauvignon Blanc i form av bl.a. krusbärsdoft, detta tillsammans med dryckens höga syra gör att det blir en utmärkt kombination tillsammans med risotton. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *