Våren och sommarens drycker

God framförhållning är ledordet när det gäller sommarens drycker. Jag vet inte hur många mejl och andra meddelanden jag fick förra sommaren från irriterade konsumenter för att de viner jag rekommenderade inte fanns på hyllan på Systembolaget, en irritation som var riktad mot Systembolaget. Vi måste vi ha respekt för att det är svårt för personalen att ha fullt på hyllorna när alla skall handla samtidigt. Om du har möjlighet, planera din sommar och köp hem det du behöver i god tid. Titta också efter på www.systembolaget.se om de viner du vill ha finns på din närmaste Systembolagsbutik eller om du behöver beställa. Vin är ingen färskvara, så du behöver inte åka till Systembolaget ett par gånger per vecka.

Några sista tips från coachen i all vänlighet:

  • Undvik boxviner och kändisviner. De förstnämnda har oftast mer tillsatt svavel och de sistnämnda är alltid minst ett par tior dyrare än de borde vara.
  • Undvik viner med mer socker än 3-4 gr om det inte är Riesling, Pinot Gris eller Gewurztraminer, som har naturlig restsötma.
  • Det finns bra prosecco, men merparten är artificiella sockerbomber. Välj hellre en dyrare Crémant eller Champagne och drick mindre.

Här kommer mina rekommendationer inför våren och sommaren, viner som är märkta med bs är beställningssortiment, de tar upp till åtta arbetsdagar att få hem.

Mousserande

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé Extra Brut (bs, varunr 70576, pris 185,-) – gillar du rosa? Då väljer du detta bubbel, ytterligare ett mästerverk från ”drottningen av Chablis”.

Pointillart-Leroy Descendance Brut (bs, varunr 70318, pris 299,-) Den mest prisvärda Champagnen i Systembolagets sortiment, ett måste när något skall firas och det finns alltid ett tillfälle att fira.

Vita viner

Askaneli Brothers Rkatsiteli Qvevri 2015 (varunr 2195, pris 118,-) – kultvin från vinets vagga Georgien. Ett s.k. orangevin.

Krugscher Hof Riesling Spätlese Trocken 2016 (varunr 72449, pris 119,-)hett eller syrligt på tallriken eller bara sugen på ett uppfriskande vitt vin? Då är detta det naturliga valet. Finns på hyllan i Piteå, beställs till övriga butiker.

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2016 (varunr 5562, pris 129,-)En s.k. ”mini Chablis”, druvorna har vuxit på ”fel sida” om vägen, vilket innebär att de inte får kallas Chablis och priset blir lägre. Ekonomiskt dåligt för odlaren, men bra för dig som konsument.

Rosé

Rosé är vinet som fungerar till allt och passar till inget. Ett utmärkt exempel är chorizo, som har förmåga att döda alla viner, men en välgjord rosé står upp bra.

Tavel Les Lauzeraies 2018 (varunr 2724, pris 119,-) – Sveriges bästa rosé de senaste tre åren enligt vinjournalisterna, jag är benägen att hålla med.

Ribas Rosat 2018 (bs, varunr 79361, pris 159,-)  – En högklassig doldis från Mallorca som levererar.

Rosé de Purcari 2017 (bs, varunr 72881, pris 150,- säljs i kartong om sex flaskor) – En personlig favorit, där fem kronor från varje såld flaska går till välgörenhet för barn och unga i Moldavien.

Röda viner

Marc Dudet Beaujolais Villages 2017 (varunr 2317, pris 99,-)för dig som inte gillar rosé och vill ha ett läskande rött, servera 12-14 grader till en caesarsallad.

Grillfest på gång? Då väljer du någon eller båda av de två nedanstående, välgjorda viner som alla kommer att tycka om.

Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva 2014 (varunr 6000, pris 99,-) – Systembolagets mest prisvärda röda vin. På hyllan i Piteå, beställs till övriga butiker.

Les Sorts Selecció 2016 (varunr 70217, pris 115,-) – Alla förutsättningar att bli sommarens röda favorit.

Pizza eller pasta utan fisk och skaldjur? Då är Terreno Chianti Classico 2016 (varunr 2373, pris 129,-)från den svenskägda vingården i Toskana en självklarhet i glaset.

Alkoholfritt

En alkoholfri öl är ett utmärkt alternativ både som måltidsdryck och som törstsläckare. I vår familj är det mer regel än undantag att väljer detta alternativ istället för en ”vanlig” öl.

Här är mina fyra favoriter som numera alltid finns i kylskåpet:

Sigtuna Non Alcoholic Pale Ale (varunr 1975, pris 16,90,-)

Brooklyn Special Effects Hoppy Lager Alkoholfri (varunr 1958, pris 15,90)

Mikkeller Weird Weather Non-Alcoholic IPA (varunr 1956, pris 21,90)Brewdog Raspberry Blitz (varunr 1980, pris 14,90) – En suröl som är utmärkt till en mjölkchokladpannacotta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *